IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Токсичен" стана дума на годината на Оксфордския речник

След „химикал" най-често думата се свързва с „мъжественост"

11:47 | 15.11.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Само преди три години думата на годината за авторите на Оксфордския речник бе емотикона „със сълзи от радост“. Тази година обаче те се насочиха в напълно противоположна посока, избирайки за дума на година „токсичен“, пише Quartz.

„Дума на годината на Оксфордския речник е дума или израз, за който се смята, че отразява духа, настроението и тревогите на изминалата година, и който има траен потенциал като израз на културна значимост“, заяви Oxford в публикация на сайта си.

Oxford отчита ръст от 45% на броя пъти, които потребителите са търсели думата, и посочва, че след „химикал“ най-често следващата дума е „мъжественост“. Терминът „токсична мъжественост“ е свързан с отчуждаването и насилието, които стоят зад движението #MeToo, както и зад все по-високите нива на самоубийства сред мъжете на средна възраст. Номер шест в списъка с токсични обекти на Oxford е „връзка“.

Напрегнатите отношения между половете явно е тема в списъка с потенциални думи на годината на Oxford за 2018 г. Той включва още английските думи „incel” - самотен мъж, който е враждебно настроен към жените; „gaslighting“ - форма на психологическа манипулация, която кара жертвата да се съмнява в собствения си здрав разум; и „orbiting” - когато човек спира комуникацията с друг, но продължава да се крие в социалните мрежи, поддържайки „онлайн присъствие в живота на субекта, без да обещава значимо взаимодействие с него“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още