IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трусовете около Brexit разклатиха сериозно и европейските борси

Повечето борсови индекси в Европа завършиха сесията на червена територия, докато британската лира поевтинява с 1,87 на сто

19:50 | 15.11.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето европейски борси завършиха днешната сесия с понижения на фона на оставките в британското правителство, които създадоха допълнително напрежение в преговорите между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) относно Brexit, съобщава CNBC.

Основната тема във фокуса на инвеститорите през днешния ден продължи да бъде договарянето за Brexit. 

В знак на протест днес британският министър по въпросите на Brexit Доминик Рааб подаде оставка от поста заради несъгласие с изготвената сделка за излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Оставката на толкова високопоставен министър потапя Великобритания в нова политическа криза и обгръща в неизвестност бъдещето на процеса по Brexit.

Това е нов удар по правителството и то само часове, след като премиерът Тереза Мей успя да извоюва подкрепата на разединения си кабинет върху текста на проектоспоразумението с ЕС.

По думите на Рааб планът на Мей застрашава целостта на Обединеното кралство и той не може да подкрепи един продължаващ неопределено време защитен механизъм за предотвратяването на фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, при който ЕС има право на вето върху правото на Лондон да го напусне.

Освен Рааб оставки подадоха още няколко представители на властта - министърът на труда и пенсиите Естер Маквей, министърът за Северна Ирлания Шайлеш Вара и сътрудникът на министъра на образованието Ан-Мари Тревелян.

Паневропейският бенчмарк Stoxx 600 се раздели с 1,06% от стойността си, като приключи деня на ниво от 358,43 пункта.

европа европа

Френският измерител CAC отчете спад от 0,70%, или 35,23 пункта, до 5033,62 пункта.

Германският показател DAX се понижи с 58,86 пункта, или 0,52%, до 11 353,67 пункта.

Индексът на Лондонската фондова борса FTSE успя да завърши сесията на зелена територия, прибавяйки минималните 0,06% към стойността си, до ниво от 7038,01 пункта.

Сътресенията около Brexit потопиха британската лира. Изненадващата оставка на Рааб в знак на протест предизвика срив на британската валута. Паундът поевтиня спрямо долара с близо два цента, достигайки до ниво от 1.2765 долара за паунд в 19:25 ч българско време, отчитайки понижение от 1,87%.

Сътресенията на пазара също така стимулираха търсенето на сигурните германски държавни ценни книжа. Доходността по 10-годишните облигации спадна с над три базисни пункта до 0,36% - най-ниската стойност от над две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Всички масони по всички земни кълбета имат една цел - 1 Световно правителство - какво точно, това не всички знаят...Брексит обявиха на техния най-голям масонски празник.Т.е. ще трябва 1 световна валута...Тя ще трябва да е електронна, що ако не слушкаш - те изключват на секундата.А с'я да каиш, твоята the best електронна валута не подхожда ли?Ама няма да е биткойн, той е само бета версия, що и сървърите трябва да са под контрол.Ако се подпишат една дузина хора, те могат да излъжат за нечия собственост - т.е. хора във веригата.Това е бъг, който банкстерите също няма да допуснат.Още много мога да пиша, но ако видя, че с горенаписаното си съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Еврозоната печата по има-няма 80 000 000 000 ойро на месец, да не фалира.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Импе, я виж тия месеци колко трилион бабички са напечатали, та да не фалират. Инфото не се намира под път и над път, но се намира.....Да не изтръпнеш някой ден............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
ABBA
преди 5 години
Тая зла гадъ, иска след като излезе от ЕС да има еднаква санкционна политика с него.Т.е. като отровят една котка, като кажат магическата дума Скрипал - да може ЕС отново да търпи милиарди загуби от санкции срещу Русия!Анатема на всяка зла гадъ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още