IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Възможно е инфлацията да се ускори по-бавно от очакваното

Гуверньорът на ЕЦБ предупреди за засилваща се несигурност по отношение на перспективите

12:44 | 16.11.18 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) все още планира да свие стимулите си в края на годината, но инфлацията може да се ускори по-бавно в сравнение с по-ранните очаквания, каза гуверньорът на банката Марио Драги, цитиран от Ройтерс.

Икономиката на еврозоната се забавя през последните месеци на фона на по-слабото търсене от Китай, по-високите лихви за кредитополучателите в долари по света и сътресенията на облигационните пазари в Италия, където новото правителство иска да увеличи разходите.

Драги „не вижда причина“ да очаква, че икономиката на еврозоната ще спре да се разширява и ще забави растежа на цените. Той обаче предупреди за засилваща се несигурност по отношение на перспективите.

„Ако компаниите започнат да стават все по-несигурни по отношение на перспективите пред растежа и инфлацията, натискът върху маржовете може да се окаже по-траен“, каза Драги на банкова конференция във Франкфурт.

„Това ще засегне скоростта, с която базисната инфлация се забързва, а оттам и посоката на инфлацията, която очакваме през следващите тримесечия“, добави той. „Несигурността около средносрочните перспективи се е засилила“.

ЕЦБ все още смята рисковете пред перспективите за растежа до голяма степен балансирани, допълни Драги. Банката все пак ще преоцени ситуацията през декември, когато излязат новите прогнози за растежа и инфлацията.

Централната банка планира да свие програмата си за изкупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро в края на тази година и издаде насоки към инвеститорите, според които може да се очаква първо увеличение на лихвите от 2011 г. по някое време в края на следващата година.

Драги потвърди тези планове в изказването си, но предупреди, че ненавременно увеличение на разходите за кредитиране в еврозоната може да промени посоката на лихвените проценти, подсказвайки за вторични ефекти от САЩ или зараза от Италия като възможни причини.

„Ако финансовите или ликвидните условия се затегнат в неправилния момент или ако перспективите пред инфлацията се влошат, нашата реакция е добре дефинирана“, каза Драги. „Това от своя страна трябва да бъде отразено в корекция на очакваната посока на бъдещите лихвени проценти“.

Драги, който е италианец, не спомена Италия в речта си. Той обаче предупреди за риск от разширяване на спреда по доходността по държавните облигации – мярка за доверието на инвеститорите в публичните финанси на страната.

„Липсата на фискална консолидация в силно задлъжнелите страни увеличава тяхната уязвимост към шокове, независимо дали тези шокове се създават автономно, поставяйки под съмнение правилата на архитектурата (на еврозоната), или са привнесени чрез финансова зараза“, каза той.

„Засега разширяването на спреда е до голяма степен ограничено в първия случай, а заразата из страната е ограничена“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
red6
преди 5 години
Помисли си добре, кой е слабоумен. Ама много добре. Европа няма нужда да произвежда много и евтини неща. Има нужда да генерира продукт с висока добавена стойност. Това е повече от елементарно. Щото Замбиеца може да произвежда жито, както и швабата, ама само втория може да направи трактора и комбайна за да вдигне добивите. Или да ги продава на Замбиеца. Срещу зърно. При търговия в Евро. Европа толкова нищо не произвежда, чак е успяла да направи износ за почти 2 трлн ? е някаква мистерия.https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/International_trade_in_goodsАко разгледаш в детайли, ще видиш че предимно се внасят суровини, а се изнася продукт с висока ДС. Това, което се внася има голям шанс да е направено от Европейска компания зад граница :DЗа пореден път доказа, че си умен колкото едно ремарке с пуйки. Иначе проблема в Европа е в концентрацията на пари последните 1-10%. Просто средната класа изтънява, както се увеличават и бедните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Ти наистина имаш акъла на 5 годишен. Европа страда недостатъчно производство на блага, а не от липса на потребление. Потреблението е прекалено високо, много повече отколкото 99% от хората могат да си позволят и свидетелството за това са дълговете. Производството е това, от което зависи просперитета, потреблението винаги е имало нищожна роля. Човешното желание за повече от всичко е безкрайно и няма нужда от това да се стимулира с фалшиви пари. Има нужда от това да се произведат повече и евтини неща, за да има за всички. А това няма нищо общо с нито с неодтатъчно пари, нито със твърде малко стимули, нито със ниски/високи доходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
red6
преди 5 години
Така и така ЕЦБ е развъртяла печатницата... вместо да ги налива в банки и всякакви кръволоци, да ги бяха пуснали до крайния потребител. Вместо 100%, да бяха пуснали само 10%, но само до краен потребител безвъзмездно и до сега икономиката щеше да е излетяла. Ама все пак е по-добре една елитарна маса да облажи, вместо да има за всички, дори и за "елита".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
fri
преди 5 години
Стимулите на Драги няма да доведат до ръст до инфлацията, както виждаме, а и каквато беше целта му, а доведоха само до спекулация на борсите и никакъв икономически растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Скоро ще бъде издадена драмата "Трагедията на Супер Марио", която описва тоталния провал на "стимулите" на централните банкери във Франкфурт. Свидетелствата за това са навсякъде - след 6 трилиона $ новонапечатани пари резултатът е срив на потреблението, най-слабите продажби в автомобилния сектор от десетилетия насам, акции навлезли дълбоко в територията на мечия пазар, сриващи се цени на активите и намаляващи доходи на 2/3 от населението комбинирани с рекорден ръст в цените на храните, горивата, транспорта, медицинските услуги и лекарствата. Стимулите водят само до ръст до инфлацията и спекулацията на борсите, но никакъв икономически растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
Иван Митев
преди 5 години
Време е необходимо и Марио Драги ще е с оценката, че е основен палач на Еврозоната.Еврозоната може да бъде спасена само с прекратяване на грешката на Марио Драги за запазване на неограничавани щети от вредните намеси на Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още