IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Газпром“ обмисля вариант за продължаване на „Турски поток" през България

Според Сергей Лавров обаче Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря

11:58 | 17.11.18 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Руският газов гигант „Газпром“ обмисля евентуални варианти за продължаването на проекта „Турски поток" през територията на България. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за в. „Сръбски телеграф“, цитирано от РИА Новости.

„В момента се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен“, заяви пред изданието министърът.

В същото време той посочи, че Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря.

По думите му Русия ще е готова да пристъпи към конкретни действия само след получаването на категорични гаранции от съответните структури на Европейския съюз.

През декември 2014 г. Русия обяви прекратяването на работата по проекта „Южен поток“, посочвайки като причина неконструктивната позиция на ЕС. Газопроводът трябваше да преминава през територията на България, Сърбия и Унгария.

Пред „Сръбски телеграф“ Лавров посочи също, че Москва е удовлетворена от хода на строителството на „Турски поток" във варианта за две линии. 

Проектът предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

Първата линия трябва да бъде завършена през 2019 г. и тогава ще започнат доставките на газ за Турция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 5 години
Путин бе дал срок на ЕС да построи приемащата инфраструктура много бързо, защото иначе лошо. Тогава не уточни за кого точно лошо, но сега разбирам че явно за Русия. Ще изкарат втората тръба, а няма къде да я включат. Така от първоначално планираните за Турски 63 милиарда кубометра останаха 32, от които 16 нямат близко бъдеще. От предвидените за "Силата на Сибир" 25 000 000 000 млр долара китайски инвестиции не получиха и цент. Газпром се декапитализира и при борсова цена 55 млр долара има дългове според някои данни 34, а според други 38 млр долара. Руската Новатек, която добива 6-7 пъти по-малко от "гиганта" е по-скъпа. Всичко това е резултат от безумната намеса на Кремъл в делата на компанията. Тръбната геополитика търпи пълен провал. Норвегия продава в Европа природен газ почти толкова, колкото Русия. Някой да е чул да имат руските проблеми?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 7
BobyB
преди 5 години
Ами айде харабиите Гъзпром да си построят сами на своя сметка газопровода до Баумгартен, пък ние ще си събираме такса. Точно както и сами си го строят Сила Сибири или каквото е там "могъщото" име към Китай и същия Турски Паток. Като искат да продават, да си платят, а не само да скубят всеки по пътя си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
bocman
преди 5 години
Състоянието на строителството на газопровода Турски поток-2 към 16 ноември 2018 г. Тръбополагащият кораб PIONEERING SPIRIT се намира вече на 15 км от пристанището на Къйъкой (Мидия). http://morskivestnik.com/compass/news/2018/112018/112018_42.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 18
lyusien
преди 5 години
До 5 Синьото око Почакай до догодина и ще разбереш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 15
Mavi Goz
преди 5 години
Ооо, я, я Генау! Аба Натюрлих! Остава и некой от България или ЕС да прокара тръбите и сме готови и за продажби на пазарен принцип, и да ги ползва който иска! Щот едни сто и неколко километра тръба до Гърция вече 15 годин не можеме да построиме, хем я вкараха като "приоритет" за европейско финансиране... А хиляда? Това да не ви е Газпром да строи по 1000 км. на година за негова сметка, за да ви докара газ от майната си до вратата...Я първо да видиме, жулиенчо и "оня", коя компания от ЕС ше построи за нейна сметка газопровод от турската граница до Баумгартен. А като го (и ако изобщо построи), дали ше пусне и други доставчици, да си го ползват ей така, щот са харабии...? Мноо ми е интересно, дали догодина ше пуснат Газпром да си транспортира газ по *** от Турция до Италия? Може, ама на Путкинден... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
Onia
преди 5 години
И това е в интерес на България защото продажбите ще се осъществяват на пазарен принцип - повече доставчици и реална конкуренция при търговията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 19
lyusien
преди 5 години
Гаранциите на Е С са следните -Тръбата на Газпром през Е С да може да бъде ползвана и от други доставчици Или тръба до газов хъб в България и от там си купуват газ Сърбия Унгария Македония и Австрия Просто е но някои като Лавров се правят че не разбират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
majnata
преди 5 години
"бойкоборисов" не може да спре нищо ... евробюрокрацията решава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още