IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мистерията с продажбите на iPhone

Всяка прогноза става все по-сложна както за самата компания, така и за нейните доставчици

14:45 | 20.11.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

По-слабото търсене на новите смартфони на Apple от очакваното и решението на компанията да предлага повече модели доведоха до сътресения във веригата ѝ за доставки и са затруднили прогнозирането на броя на компонентите и телефоните, от които тя се нуждае, твърдят източници на Wall Street Journal, запознати с въпроса.

През последните седмици Apple намали производствените си поръчки за всичките си три модела iPhone, които представи през септември, коментират източниците. Това ядоса директорите на доставчиците на Apple, както и служителите, които сглобяват смартфоните и техните компоненти.

Прогнозите са особено проблемни в случая с iPhone XR. Към края на октомври Apple сви производствения си план с една трета от приблизително 70-те млн. бройки, които искаше някои доставчици да направят в периода септември – февруари, твърдят източниците, запознати с въпроса.

Според част от тях през последната седмица Apple е заявила на няколко от доставчиците си, че е свила своя производствен план отново за iPhone XR. Това се случва на фона на факта, че Apple се бори с един все по-наситен пазар на смартфони и с все по-агресивната конкуренция от страна на китайските производители.

Apple отказва да коментира въпроса.

В рамките на интервю, дадено по-рано тази година за Wall Street Journal, главният финансов директор на Apple Лука Маестри заяви, че опитите да се определи какво е търсенето на устройствата през отчетите от доставчиците може да бъде подвеждащо, защото те също така правят продукти и за конкурентите на Apple.

Спадът обаче се отрази на веригата за доставки на Apple.

Миналата седмица ключовите доставчици Qorvo Inc., Lumentum Holdings и Japan Display свиха прогнозите за печалбата си заради съкращаването на преди това направените поръчки от голям клиент. Нито една от компаниите не назова Apple по име, но производителят на iPhone носи около една трета до една втора от приходите на въпросните фирми.

Инвеститорите реагираха, като изпратиха цената на акциите на трите компании рязко надолу. Книжата на Apple понижиха стойността си над 10% от 1 ноември досега.

Във Foxconn Technology, най-големият доставчик на iPhone в Китай, хиляди работници доброволно напуснаха по-рано от планираното, след като Foxconn сви допълнителните часове за работа, които са нещо обичайно по време на пиков производствен период, коментират източници, запознати със случая. Много работници разчитат на тези допълнителни часове като ключов източник на средства. Foxconn отказва да коментира въпроса.

Свиването на производството успя да ядоса част от доставчиците и засили опасенията за способността на Apple да прогнозира търсенето, след като пусна три флагмана вместо два миналата година. Възможността и самите доставчици да прогнозират търсенето ще бъде засегната от скорошното решение на Apple да спре да отчита продадените бройки, твърди една от компаниите.

Същевременно по-високите цени на iPhone – новите модели струват между 749 и 1000 долара (от 649-769 долара през 2016 г.) направи прогнозирането още по-сложно, посочват анализатори и експерти от индустрията.

Apple пък продължава да продава някои стари модели в магазините, правейки ситуацията още по-заплетена. 

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
lozkhris
преди 5 години
Че то изобщо пазарът на акции е надценен в пъти вече повече от 2 години...25000 DOW? Всичко над 15-16000 е балон и той все някога, а доса вероятно много скоро ще се пукне... 2008 anyone? Нищо старо не е запомнено и нищо ново не е научено. Сривът ще повлече всичко, не само Епъл. Така че споко, който ял- ял...Не може да живвеш на вересия и да обвиняваш всички останали за това. 21 трилиона дълг, 700 милиарда военен бюджет , 1/3-та от работната сила без работа изобщо не е регистрирана дори, инфлацията се брои за 2%-тна, а всъщност е над 6-7%, помощите за ч.ернилки.те са отгромни... Интересното тепърва предстои. Отдавна разправям, че следващите QE са н а хоризонта... няма друг път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
В момента всички акции са надценени поне 2 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 3
studioaa
преди 5 години
Няма мистерия с продажбите на iPhone. Всеки средно интелигентен човек би трябвало да може да разбере, че продажбите са много слаби или поне много по-слаби отколкото биха очаквали инвеститорите и затова мениджмънта иска да крие информацията за тях, за да избегне масова разпродажба на акциите. Царят е гол просто, а акцията на Apple е надценена с едно 150-200%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още