IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: Преходният период след Brexit трябва да приключи до изборите през 2022 г.

Заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната, заяви британският премиер

16:49 | 19.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей иска преходният период след излизането на Обединеното кралство от ЕС да е приключил преди насрочените за 2022 г. общи избори на острова, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тя заяви това днес на годишната конференция на Конфедерацията на британската индустрия.

Премиерът каза, че заключителната фаза в преговорите с ЕС по условията на излизането от общността ще е най-трудната и че тя лично ще доведе процеса докрай. Тя допълни, че няма намерение да подава оставка, както я призовават редица евроскептични депутати от управляващата Консервативна партия, предаде ТАСС.

"Стремим се към сделка, която ще работи за Обединеното кралство. Нека няма и капка съмнение, че аз съм решена да я постигна", каза Мей в речта си и получи бурни аплодисменти.

"Светът се променя бързо, но не и нашата география: Европа завинаги ще остане най-близкият ни пазар и е изключително важно да гарантираме граници, през които стоките ще преминават свободно", добави тя.

Преходният период след Brexit трябва по план да продължи до края на 2020 г., но главният преговарящ от страна на Европейския съюз Мишел Барние каза, че той може да бъде удължен, за да се даде възможност за доуточняване на детайли от бъдещите отношения.

ЕС ще проведе на 25 ноември среща на високо равнище, за да обсъди проекта за споразумение. Някои подкрепящи Brexit министри искат части от него да бъдат преработени, но Германия изключи такъв вариант.

Генералният директор на най-голямото бизнес лоби във Великобритания Каролин Феърбеърн заяви на форума, че британските политици играят рисково и залозите са големи, защото може да се стигне до Brexit без споразумение.

"Докато другите страни градят бъдеще на конкурентоспособност, нашето ръководство, Уестминстър, изглежда, живее в свой собствен, тесногръд свят", каза Феърбеърн. "Изглежда, че играе високорискова игра с големи залози, изходът от която може да е инцидентно (излизане) без сделка. Със сигурност сме способни на нещо по-добро от това", добави шефката на Конфедерацията на британската индустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още