IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна достигна до най-ниското си ниво от над година

Стойността на криптовалутата спадна до 4951,47 долара, преди леко да се възстанови до 5039,16 долара

20:05 | 19.11.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация достигна до най-ниската си стойност от над година насам в понеделник.

Биткойнът отчете спад до 4951,47 долара, с което поевтиняването от последните седем дни надвиши 21%. Това представлява и спад от 62% от началото на годината, показват данни на CoinDesk.

Минути преди 20 ч. българско време дигиталната валута успя да се възстанови леко до цена от 5039,16 долара, която обаче продължава да е най-ниската от поне 13 месеца насам. Това е спад от 9%.

Поевтиняването на криптовалутата се ускори миналата седмица след месеци на относително спокойствие, които сложиха край на волатилността му по-рано през годината, съобщава CNBC. През по голямата част от октомври дигиталните пари се търгуваха около стойността от 6400 долара.

Силното поскъпване на биткойна започна около края на октомври и началото на ноември миналата година. Цената му за първи път премина границата от 10 000 долара в края на ноември и преди Коледа вече струваше почти 20 000 долара, като възходът се дължеше основно на инвеститори на дребно.

Другите основни криптовалути също са предимно на червена територия тази седмица, като се представиха дори още по-зле от биткойна за годината. Рипълът – втората по пазарна капитализация дигитална валута, поевтиня с над 2% в понеделник, а етерът – с над 21%.

През последната седмица приблизително 40 млрд. долара бяха изтрити от пазарната капитализация на всички криптовалути, която в понеделник възлиза на 172 млрд. долара.

Според някои една от причините за поевтиняването на биткойна е разделянето на криптовалутата Вitcoin cash в две отделни версии миналата седмица - Bitcoin ABC и Bitcoin SV, което според анализатори допълнително създава несигурност на пазара.

В същото време американската Комисия по ценните книжа и борсите миналата седмица обяви своите първи санкции срещу създатели на криптовалути във връзка с по-мащабната си регулаторна акция срещу злоупотреби и измами в индустрията на дигиталните пари.

Също миналата седмица членът на Съвета на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Беноа Кьоре заяви, че биткойнът е комбинация от „балон, схема „Понци“ и екологична катастрофа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Май точно вие двамата с deant имате нужда от малко технически обяснения. Пълният (full node) биткойн портфейл действително е много гигабайти, тъй като съдържа цялата блок-верига. Щях да имам нужда от такъв ако се занимавах с майнинг, или управлявах борса за криптовалути. Но за обикновения потребител това съвсем не е необходимо. Моят портфейл е малка и лека програма (само няколко MB), която ми съхранява частният ключ и биткойн адресите. Което е достатъчно за да мога да изпращам и получавам биткойн транзакции. Ако искам дори мога да принтирам тази информация на хартиен носител и така ще имам хартиен портфейл (нула байта), който при това си е напълно функционален. Търговците също нямат нужда от full node портфейли, тъй че забрави за дата центрове към всеки магазин.За разхода на енергия вече сме говорили. В момента огромни изчислителни мощности обслужват твърде ограничен брой транзакции. Което определя високият енергиен разход за една транзакция. Но когато трафикът се увеличи и стане съизмерим с този на банковите карти, разходът за една транзакция ще спадне значително и едва ли ще е по-голям отколкото разхода за обслужване на сметката ти в някой банков офис. А дори и да е по-голям според мен си заслужава. Енергия се хаби за къде по-глупави неща.Относно голямата база данни с разплащания - този проблем вече има решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
BobbyM
преди 5 години
Едва ли всички но балона пукна мощно :) Все пак беше много розово - купуваш машина за пари която си я пускаш в къщи да вее и да топли - мечта за всеки инвеститор :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 5 години
хаха представям си колко терабайта чейн ще трябва всички да теглят ако само една верига си думпне всички плащания, а професионалните копачи няма да могат за една година да валидират разплащанията за 1 ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
barbaron
преди 5 години
Имам опит с криптовалутите от 2013 г. и ви гарантирам, че до Великден ще бъдат изгасени всичките копачки и всичките криптовалути ще изчезнат :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 5 години
и да добавя .... как работят сегащните разплащания ! щото аз съм виждал база данни от дневните разплащания на магазин тип МЕТРО и такива на банка .... това нещо е супер огромно като данни и биткоина ще издиша брутално само ако 0.0001% от населението мине на него ... и с всеки нов участник калабалъка става в геометрична прогресия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 5 години
ок, да почнем от това че е в пъти по бавно и енергоемко от сегашните трансфери... тоя проблем няма как да го решиш!и заема изключително много място, кажи ми колко ГБ е твоя пртофейли сега си представи една банка или един магазин тип хипермаркет ... колко дата центъра ще са им нужни само за това ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 5 години
Ако тръгнеш да четеш главно за крипто валути наистина може да се заблудиш здраво. Трябва да имаш представа от това как работят вътрешни мрежи, интернет, от какви компоненти са съставени, да си наясно със софт и хард. Трябва да имаш доста опит в тези неща. Самоцелното четене за криптовалути води до сериозни самозблуди. Аз съм говорил много пъти за технически аргументи, може да се пробваш да проследиш коментарите ми по темата, а някой път ако имам времем ще пробвам да го систематизирам, за да е лесно за намиране. khao е много прав за техническите и финансовите проблеми. А това което Импе каза (с уважение към неговите инвеститорски качества), но е пълна глупост. Не може едно нещо да е скъпо само, защото е рядко. Това е нелепо. Скъпите неща имат доста повече качества в комбинация. Мисля ти го поправи там правилно, както и аз под друга тема, че делимостта му голяма. Това нещо ще му мине модата и след този срив не мисля, че някога ще поскъпне сериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 0
RSG
преди 5 години
Спадът за последния час е 7.5%, за деня над 15%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Благодаря за уважението към интелекта ми. За разлика от повечето хора във форума, аз съм отделил доста време за изучаване на криптовалутите и смятам, че се ориентирам достатъчно добре в техническата част (като изключим кода, тъй като не съм програмист). Но все пак човек живее за да се учи, тъй че ако искаш да ми обясниш технически детайли които не знам, няма да го приема като обида. В критиките ти към криптовалутите досега не съм забелязал да използваш технически аргументи, а по-скоро финансови и то твърде еднотипни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 5 години
браво на него, значи поне в тази тема със сигурност е по компетентен от теб ... Аз не съм кабелджия обаче, въпреки че не ми е проблем и една мрежа да ти направим у офиса :):) ... просто си мисля че ако пак започна да ти обяснявам дълбоко в техническата част, както не веднъж съм го правил ще бъде обида за твоя интелект, а си един от малкото дето имат моето уважение в тоя форум !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още