IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs очаква значително забавяне на американската икономика догодина

Очакваме по-стриктни финансови условия и отслабени фискални стимули да бъдат ключови двигатели за намаляването на скоростта, посочват от банката

21:34 | 19.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Goldman Sachs очаква американската икономика да се забави значително през втората половина на следващата година на фона на продължаващото увеличение на лихвите на Федералният резерв и отслабващите ефекти от данъчните реформи в страната.

„Много е вероятно растежът да се забави значително през следващата година, от скорошното темпо от 3,5% плюс приблизително до нашата оценка за потенциал от 1,75% до края на 2019 г.“, посочва Ян Хациус, главен икономист на подразделението за инвестиционно банкиране в бележка, цитиран от CNBC. „Очакваме по-стриктни финансови условия и отслабени фискални стимули да бъдат ключови двигатели за намаляването на скоростта“, посочва още той.

Банката очаква икономически ръст от 2,5% през четвъртото тримесечие на тази година, което представлява понижение от 3,5% миналото. Реалният ръст на брутния вътрешен продукт ще бъде в размер на 2,5% отново през първото тримесечие на 2019 г., но след това ще се забави до 2,2%, 1,8% и 1,6% през следващите три тримесечия.

От Goldman очакват Фед да увеличи лихвените проценти през декември и отново още четири пъти през 2019 г. Централната банка ще направи това, тъй като инфлацията ще достигне до 2,25% до края на следващата година. Основна причина за това ще са търговските мита и увеличаващите се заплати, прогнозира финансовата институция.

Въпреки това Goldman не очаква растежът да стане негативен скоро.

„Засега нито рисковете от прегряване, нито финансовите дисбаланси – класическите причини за рецесия в САЩ, изглеждат притеснително“, посочва Хациус. По думите му в резултат на това икономическата експанзия е напът да стане най-дългата в американската история през 2019 г. и дори идните години не се очаква рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още