IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече печелят от митата срещу Китай

Засега плюсът за щатския бюджет възлиза на 18,4 млрд. долара, става ясно от изследване

10:36 | 20.11.18 г. 24
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Според ново проучване американската икономика се възползва от наказателните мита срещу Китай, поне досега. Общите ползи възлизат на около 18,4 млрд. долара, става ясно от проведено за изследователската мрежа Econpol Europe изследване.

„Митата не са нищо повече от налози, чиято тежест се разпределя между чуждестранни производители и местни потребители“, заявява съавторът на изследването Габриел Фелбермайер от Института Ifo в Мюнхен, който изучава последиците от политиките на американския президент Доналд Тръмп в съавторство с Бенедикт Цолер-Райдзек от Института KOF в Цюрих.

В случая с американските мита над китайски стоки три четвърти от тежестта се пренасочват към китайските производители, а Съединените щати генерират значителни приходи. „Проблемът с протекционизма е, че той всъщност може да донесе икономически ползи само за Съединените щати". 

Американските мита засягат около 50% от продуктите, внесени от Китай – с обща стойност 250 млрд. долара. Китай отговори с ответни мерки, включващи американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

Според проучването митата вероятно ще увеличат потребителските цени в САЩ с 4,5% за съответния внос. В допълнение, износът на тези стоки към САЩ ще се свие с 37%. Това ще намали търговския дефицит на Америка с Китай с 17%. В същото време се прогнозира увеличение на американските приходи от мита с 22,5 млрд. долара.

Професорът по икономика Фелбермайер обаче не пропуска да спомене в разговора с FAZ.NET, че: „Ако всички страни се опитат да обогатят себе си с мита за сметка на търговските си партньори, в крайна сметка всички ще са по-бедни“.

Онова, което би било добре за една страна, ще има опустошителни последици за другите. Затова другите държави ще трябва да се противопоставят на това. „В противен случай агресорът в крайна сметка ще извлече полза за сметка на другите".

Съединените щати обвиняват Китай, наред с други неща, в несправедлива помощ към собствената си икономика и кражби на технологии. Китай отхвърля тези твърдения. Конфликтът подхранва опасенията, че може да се стигне до търговска война със сериозни последици за световната икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
да доказвам ? ... даже не съм се опитвал да доказвам квото и да е, само ти казвам че митата не са форма данък към крайния потребител, или поне не е задължително ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 5 години
Да партийно ги назначават, не слагат да прави смартфони този който може а този който е роднина на някой партиен акционер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
supertrader
преди 5 години
Това са фантазии защото вече икономиката им се свива благодарение и на митата на Тръмп. Истината е в кокурентноспосоността и на държавно ниво, ниски данъци и такси биха движили икономиката а Запада е стигнал до онази точка в която трябва данъците и таксите да се занулят за да си върне конкурентноспособността. Отговора на Китай не е с налагането на мита за американски стоки, първото нещо което направиха е данъците яко надолу и след година пак ще четем че икономиката им расте зверски а Западната западнала. Тук политиците се научиха да лъжат хората много лошо и ми е чудно докога те ще им вярват и ще продължат да ги избират, защото е очевидно че трябва да бъдат сменени с други които не са събирачи на налози.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 4
ivan4o555
преди 5 години
Специално Джак *** със сигурност е назначен от ККП!В ръководството на компаниите в Китай няма случайни хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 6
ivan4o555
преди 5 години
Хахахааааа.Напомнете ми през лятото на 2020 година да ви разкажа и да ви покажа как нечестно и лукаво печелят китайците от целият свят.Като начало- печелят от некачествени и евтини материали, които влагат във всички продукти.Дори в съставките за лекарствата влагат радиоактивни материали- Валсавил и Валсартан.И какво направи Европа?!- почеса се и все едно казаха, хубаво ни е дайте още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 5
ivan4o555
преди 5 години
Калев,Доживях да ти сложа един плюс с удоволствие!Оказа се, че когато можеш да мислиш не пишеш на инат!Китайците искат да погълнат целият свят с *** които произвеждат, но за тяхно съжаление американците се събудиха от летаргията и ....дойде Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 6
Onia
преди 5 години
Според някои във форума дейността на компании като BMW, Chrysler Huawei и Ali Baba в Китай са пример за планова икономика. Т.е. шефът на Ali Baba е назначен от Компартията милионер, който изпълнява петилетния план. хахахаЗамириса ми на нафталин, спирам да пиша по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Аз пиша за да опровергая твърдението в статията, че американската икономика печели от митата. А какво се опитваш да докажеш ти си нямам идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 13
khao
преди 5 години
кво искаш да разбереш? ... щом още не си разбрал че не е комунистическа държава... кое точно й е комунистическо освен името ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 5 години
уау !!! цели два пъти, единия път пи кафе, другия път кво прави ...и извинявай че те подцених :):) инче разликата ни верно е голяма, аз сигурно около 1000 пъти съм влизал, може и повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още