IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорът за бюджета на ЕС ескалира

Преговарящите от съюза не успяха да се споразумеят за новата рамка

08:47 | 20.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Холандският финансов министър Вопке Хоекстра и министърът на финансите на Португалия и президент на Еврогрупата Марио Сентено присъстват на срещата на министрите на финансите в еврозоната в Брюксел, Белгия на 12 март 2018 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Холандският финансов министър Вопке Хоекстра и министърът на финансите на Португалия и президент на Еврогрупата Марио Сентено присъстват на срещата на министрите на финансите в еврозоната в Брюксел, Белгия на 12 март 2018 г. Снимка: архив Ройтерс

Преговорите в рамките на спора за милиардния бюджет на ЕС за 2019 г. окончателно пропаднаха в понеделник вечерта. Преговарящите от страните членки на ЕС и от европейския парламент не успяха да постигнат споразумение за бюджета на еврозоната за 2019 г. до изтичане на крайния срок в полунощ, предаде DPA, но увериха, че ще бъдат насрочени в идните седмици нови дискусии по въпроса.



Сега комисарят по бюджетните въпроси Гюнтер Ферхойген трябва да представи ново предложение за разговори, които да се състоят по-късно този месец или в началото на декември, според говорител на австрийското ротационно председателство на съюза. Ако до 1 януари не бъде постигнат компромис, ЕС ще трябва да работи с бюджет за спешни случаи. Той позволява месечно харчене в размер на 1/12 от бюджета за предната година, но тази схема не е работеща при планирането на дългосрочни проекти. Бюджетът обхваща всичко, от селскостопанските субсидии и подкрепата за бедните региони, до програмите в областта на изследванията и образованието.

Разговорите между европейските финансови министри и представители на Европейския парламент бяха прекъснати късно в петък без споразумение. Сред нерешените въпроси беше този за помощта за сирийските бежанци в Турция, поясняват европейски източници. Преговорите целяха да се постигне съгласие между предложението за бюджет от страните членки и това, което беше одобрено от ЕП. Преговорите обикновено са трудни, защото страните членки обикновено искат да ограничат разходите, докато евродепутатите се застъпват за повече харчове.

За 2019 г. ЕП призова за бюджетни разходи на стойност 149,3 млрд. евро. Това е малко над сумата, за която са се договорили страните членки - 148,2 млрд. евро. По-специално ЕП отхвърли предложенията на страните членки за съкращения на схемите за растеж и създаване на работни места, възлизащи общо на 794 млн. евро. Предложението на ЕП за бюджет включва също допълнителни 362 милиона евро за програмата за обмен в областта на образованието, спорта и младежта Еразъм, както и 347 милиона евро за инициатива в подкрепа на младежката заетост. В бюджета, одобрен от страните членки, ще има "относително значителни" спестявания посредством съкращаване на административни разходи.

Германия е най-големият нетен платец на ЕС с около 20% от общия бюджет.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 6
Иван Митев
преди 5 години
Европейската централна банка (ЕЦБ) е със съществени противоположности: (1) ползи от благодатни участия и (2) щети от вредни намеси в стопанството.Бюджетът на Европейския съюз (ЕС) запазва неправилността за неограничавани щети от вредните намеси на ЕЦБ. Допусканата грешка увеличава страданията в еврозоната и е сигурно условие за провалът на ЕС.Спасението от нарастващи страдания в ЕС е постижимо с бюджет, който отразява прилагане на защита срещу щети от ЕЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още