IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan поведе надолу Nikkei след ареста на Карлос Гон

Индексите от азиатските борси се понижиха на фона на спада на Dow от близо 400 пункта в края на сесията от понеделник

11:07 | 20.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските борси приключиха сесията на червена територия на фона на скандала с Nissan и обвиненията на токийската прокуратура срещу президента на тройния алианс Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон, заподозрян в укриване на данъци, финансови манипулации и използване на фирмени средства за лични цели, съобщава CNBC. 

След оповестяването на ареста на Гон от японския автомобилен концерн Nissan заявиха, че възнамеряват да го отстранят от поста председател на Борда на директорите. 

Nissan публикува изявление за Гон на фона на редица съобщения на информационни агенции от Япония, че той ще бъде арестуван. Според медийни информации Гон е разпитван по подозрение в нарушаване на японското финансово законодателство.

По време на пресконференция в понеделник изпълнителният директор на Nissan Хирото Саикава заяви, че Гон и бордовият директор Грег Кели са били арестувани и във вторник той ще предложи на членовете на Борда на японския концерн да гласуват за тяхното отстраняване.

На фона на тези събития индексът на Токийската фондова борса Nikkei 225 приключи сесията с понижение от 238,04 пункта, или 1,09%, до 21 583,12 пункта.

Акциите на Nissan Motor Co поевтиняха с 5,45 на сто в края на сесията.

Южнокорейският измерител Kospi отметна 0,86% от стойността си, като завърши деня на ниво от 2082,58 пункта.

На китайските пазари континенталният показател Shanghai Composite отбеляза спад от 2,13 на сто, или 57,66 пункта, до 2645,85 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се понижи с 531,66 пункта, или 2,02 на сто, до 25 840,34 пункта.

азия азия

В Австралия индексът ASX 200 изтри 0,38% от стойността си като приключи сесията на ниво от 5671,80 пункта.

Негативните резултати на индексите от азиатските борси се случват на фона на сериозния спад на щатския индекс Dow Jones Industrial Average във вчерашната сесия, който регистрира понижение от близо 400 пункта заради продължаващия спад в технологичния сектор.

Пред инвеститорите остават много въпросителни, свързани и с предстоящата среща на страните от Г-20, на която се очаква държавните глави на САЩ и Китай да постигнат търговско споразумение.

Въпреки това все още съществуват опасения при пазарите за евентуалното налагане на допълнителни мита, които да ескалират отново напрежението между Вашингтон и Пекин.

По данни на изследователската мрежа Econpol Europe американската икономика вече вижда положителния ефект от митата върху вносните китайски стоки, като общите ползи възлизат на 18,4 млрд. долара.

Американските мита засягат около 50% от продуктите, внесени от Китай – с обща стойност 250 млрд. долара. Китай отговори с ответни мерки, включващи американски стоки на стойност 60 млрд. долара.

Според проучването митата вероятно ще увеличат потребителските цени в САЩ с 4,5% за съответния внос. В допълнение, износът на тези стоки към САЩ ще се свие с 37%. Това ще намали търговския дефицит на Америка с Китай с 17%. В същото време се прогнозира увеличение на американските приходи от мита с 22,5 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още