IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът продължава срива и във вторник

Цената на най-известната криптовалута падна до малко над 4300 долара – най-ниското ниво от октомври 2017 г.

16:20 | 20.11.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Основната криптовалута отново се намира в свободно пропадане и по време на търговията във вторник. Цената на биткойна се сви с нови 7% до 4 387 долара, като понижението само за последната седмица е от 30%, предава Ройтерс. Срив с 14% в понеделник в цената на най-голямата и най-познатата в света криптовалута доведе цената под нивото от 5000 долара за първи път от 13 месеца. Сега цената е на най-ниското ниво от октомври 2017 г.

След като през миналата седмица най-популярната дигитална валута се срина под ключовата за настоящата година психологическа и техническа подкрепа от 6000 долара, в понеделник нейният спад се задълбочи под следващото психологическо ниво от 5000 долара, а по-рано днес и под 4440 долара, понижавайки се към 4280 долара - най-ниско ниво от октомври 2017-а година.



Днешната нова обезценка съвпада с рязкото покачване на напрежението на световните капиталови пазари и със солидните понижения на акциите, търгувани на Wall Street, на борсите в Азия и в Европа.

В основата на значителната обезценка през последните дни на търговия без съмнение е и решението на разработчиците да въведат т.нар. „твърда вилица" за Bitcoin Cash. Терминът "твърда вилица" е свързан с промяна на протокола на дадена криптовалута, който не е съпоставим с по-старите версии на същата криптовалута. Например всички добиващи биткойни трябва да актуализират софтуера си за създаване на нови блокове, ако това представляват променени изискванията за „копаене на криптовалути". В тази ситуация, ако например поради разединение сред добиващите дадената криптовалута, половината от „копачите" използват новия софтуер за създаване на блокове, а другата половина – старата, то налице са две различни блокчейн вериги – и се появява „твърда вилица".

Самата дигитална валута Bitcoin Cash също беше създаден чрез "твърда вилица", когато разработчиците промениха кода
на оригиналния Bitcoin, за да увеличат неговия обем.

Цената на биткойна е вече с 65% под нейните нива в началото на годината и с близо 75% от рекордния връх от малко под 20 000 щатски долара, ударен за кратко през декември 2017-а година (около 19 783 долара, достигнат на 16-и декември). По данни на Coinmarketcap.com общата пазарна капитализация на всички виртуални валути вече се сви до 13-месечно дъно под 150 млрд. долара, след като в началото на годината беше в размер на около 800 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 5 години
Ще променят това онова.. ще измислят нова супердупер криптовалута и нещата пак ще започнат да набират скорост/"инвеститори"/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
mick
преди 5 години
Съмнява ме краят да се види скоро - и при 500 долара за биткоин - пак ще са на далавера създателите.. т.е. първите в пирамидата. Просто идеята за пари които да се създават не от държава .. е много удобна за спекулантите. Както и това.. тия пари да нямат нищо срещу тях.. никакви реални активи. Та това е бленуваната мечта на спекулантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 5 години
кука за технически неграмотни хора ... хубавото е че края му се види
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
BobbyM
преди 5 години
Естествена реакция на факта че привидно ограниченото предлагане на виртуални валути е неограничено като "просто" ги форкват, което си е един вид инфлация т.е. така прокламираното предимство на биткойн и сие всъщност не съществува. "Инвеститорите" в тази схема тепърва ще разбират че участват в схемата "greater fool" т.е. единсвената надежда е да се намери по голям *** който да купи този junk... Не виждам как някой ще се появи обаче. Допълнително усложнение е QT (quantative tightening) което тече от ФЕД и вече се усеща при всички рискови активи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
Sakamano
преди 5 години
В статията забелязвам някои неточности. Bitcoin и Bitcoin Cash се разделиха преди малко повече от година. Причината беше въвеждането на ъпгрейда SegWit, с което част от общността не бяха съгласни, затова блок-веригата се раздели чрез "hard fork", при което се появи новата криптовалута - Bitcoin Cash. Трябва да се знае, че от момента на разделянето това вече са две съвсем различни криптовалути (като изключим, че имат обща история) и всяка от тях е поела по свой собствен път. Същото важи и за другите популярни алтове, повечето от които са се появили по същия начин. Затова и обяснението, че това което в момента се случва с Bitcoin Cash е причината за спада на Bitcoin не ми звучи много правдоподобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още