Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Близо една трета от българските стартъпи създават световни иновации

Дигиталният бизнес в България се глобализира, смята доц. д-р Антон Герунов, старши анализатор на проучването InnovationShip 2018

1
 
2
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има няколко неща, които не са наред, ако ситуацията със стартъпите наистина е такава:
1) "40% от основателите сами финансират компаниите си" - дълбоко погрешно, това означава недостатъчно финансиране (освен ако всички богати хора в БГ не са си направили по един стартъп), т.е. ще стигнат до пазара след доста време и с много мъки и това ги поставя в неконкурентна позиция.
2) "Българските компании специализират в изграждане на платформи (46%)" - това ми изглежда проблем от много време. Вместо да правят фокусирани и нишови продукти, тук в България всек се пъне да прави платформи!!!
3) Много чужденци идвали тука да отварят стартъпи и да работят. ТТука вече ме загубиха като читател. Не ми се вярва, но пък ако дадат примери човек какво ли не вижда...
Хубаво е, че оценяваме нещата, които сме постигнали. Аман от негативизъм. Но ми се иска да си дадем сметка и какво не правим. А това е: пълна абдикация на държавата от това да се правят свестни неща за икономиката, да се поощрява предприемачеството и високите технологии. Вдъхновението на държавата стига до там да строим безумия (виж София Тех Парк - никаква мисъл!!! Или правиш нещо както трябва или не се захващай) и да усвояваме едни Европейски пари по още по-безумен начин (виж програмите за Иновации).
Само като погледна каква екосистема за технологични стартъпи има в Израел ме хваща люта завист :)