IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Топ 50 на най-големите технологични компании в света

Ефектът на мрежата е причина за съществуването на няколко ключови компании с извънреден контрол над пазара

08:33 | 21.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Технологичните компании имат уникално предимство пред останалите бизнеси и то се нарича ефектът на мрежата. Всеки нов потребител на дадена платформа увеличава стойността за всички, които вече са в нея. Facebook например би била скучно място, ако човек бе сам в нея, а Google - безполезен, ако сайтовете не избираха индексиращите ѝ услуги.

Ефектът на мрежата е причина за съществуването на няколко ключови компании с извънреден контрол над пазара, а когато разгледате индустриите, доминирани от 50-е най-големи технологични гиганти, ефектът става особено видим. Затова HowMuch.net се възползва от класацията за компаниите по пазарна капитализция на Forbes и изобразява именно тези гиганти.

Цветът на всеки балон отразява географския регион, от който идва компанията, а размерът - пазарната ѝ капитализация към октомври 2018 г. Всяка група представлява пет специфични индустрии за топ 50 - IT софтуер и услуги, технологичен хардуер и оборудване, медии, търговия на дребно и полупроводници.

Първият и най-очевиден извод от визуализацията е, че американските компании доминират в глобалния технологичен сектор. Най-големите компании идват от Северна Америка (в лилаво), а повечето са разположени в Силициевата долина. На второ място е Китай (червено), но нито една компания не е дори наполовина толкова голяма колкото световните лидери като Apple, Amazon и Microsoft. От Европа има няколко компании (зелено), само една от Африка (оранжево) и нито една от Близкия изток (светлосиньо).

Подобно разпределение на пазарната капитализация се вижда и по индустрии, като няколко компании надделяват над останалите. Microsoft (883 млрд. долара) и Alphabet (839 млрд. долара) са единствените, които минават границата от 500 млрд. долара сред софтуерните компании например, а Facebook е малко след тях с 460 млрд. долара.

Безапелационен лидер в харудера и оборудването е Apple с капитализация от 1,1 трлн. долара, а след това идват всички останали. Samsung (297 млрд. долара), която може би е единственият реален конкурент на iPhone на Apple, изпъква от Южна Корея, но стойността на Apple е почти 4 пъти по-голяма.

Индустрията на полупроводните пък се управлява от няколко компании като Intel (222 млрд. долара), tsmc (219 млрд. долара) и nvidia (174 млрд. долара).

На пръв поглед търговията на дрбено и медиите изглеждат много по-равно разпределени, отколкото всъщност са. Amazon например доминира толкова много на пазара, че конкурентите ѝ от Северна Америка са твърде малки, за да влязат в списъка на топ 50.

(За по-голям вариант натиснете върху графиката)

 

Други графики вижте тук

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 5 години
Изразът "Цветът на всеки балон...." в статията кърти мивки. Същото е и в оригинала "The color of each bubblе...." Все пак става въпрос за компании, пазарни капитализации и т.н. Сентимента става друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Ееееваларка на автора на графиката!ЗА УЧЕБНИК !!!Познайте балона от пръв поглед!Е те т'ва близките години че тресне, а'т са продъни!Както едно време по едно време.*** тоя път го неа дедо ви Стиви, т.е. нещата а'т са FOR EVER!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Kildirim_Bei
преди 5 години
Данните са от Q3. Друго беше преди 2 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
V.At.
преди 5 години
Това за Епъл вярно ли е или отразява спомени за неосъщественото бъдеще в миналото.В съседна статия пише, че акциите са спаднали с 20% та надали са 1.1 Т .Но пък щом в Инвестор пише сигурно е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още