IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп: САЩ ще продължат да подкрепят саудитците

Това няма да се промени дори ако се окаже, че престолонаследникът е знаел за убийството на журналиста Джамал Кашоги

08:30 | 21.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че САЩ възнамеряват да останат "непоклатим партньор" на Саудитска Арабия, дори ако се окаже, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е бил в течение на плана за убийството на журналиста Джамал Кашоги, предаде Ройтерс.

В изявление, разпространено от Белия дом, Тръмп посочи, че не възнамерява да прекратява военните договори с Рияд, отбелязвайки, че "би било глупаво да се спрат тези договори - от това Русия и Китай най-много биха спечелили Русия и Китай".

Президентът каза, че американските разузнавателни агенции все още проучват свидетелствата от убийството на Кашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври, както и кой е планирал убийството. "Нашите разузнавателни служби продължават да правят оценка на цялата информация, но е напълно възможно престолонаследникът да е знаел за това трагично събитие - може да е знаел, а може и да не е!", каза Тръмп. 

Той освен това заяви, че ако САЩ вземат твърди мерки срещу Саудитска Арабия заради убийството на Кашоги, това би довело до рязък скок в цените на петрола, което може да е пагубно за световната икономика, предаде ТАСС.

"Ако развалим отношенията си със Саудитска Арабия, мисля, че цените на петрола ще скочат до небето. Аз задържам тези цени, те (саудитците) ми помагат да ги задържам. Сега имаме ниски цени на петрола и искам те да са още по-ниски.

Ако искате цените на петрола да се повишат до 150 долара за барел - Русия впрочем много би се зарадвала на това - единственото, което ви трябва, е да си развалим отношенията със Саудитска Арабия", заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом.

"Нямам намерение да разрушавам световната икономика, нямам намерение да разрушавам икономиката на нашата страна с безразсъдни действия към Саудитска Арабия", добави той.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
*утопия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
neverland
преди 5 години
Цар долар. Няма значение в коя точка на планетата си. Справедливостта е отопия. Това дето отвреме-навреме пускат че даден политик(или знаменитост) бил спрян за превишена скорост(или че карал пиян)и вкаран в ареста и съден, са трохи, пускани на масата, за да се радват и мислят че има равнопоставеност. Навсякъде парите и властта натежават над справедливостта. Въпросът е, че някъде играта е на много високо ниво и разни дребни риби(кметове, министри...)си ги пускат спокойно курбан(и масовката е хепи), докато при нас парите са фактор на много ниско ниво(и тълпата не е хепи).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още