IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стагнация през зимния туристически сезон очаква Румен Драганов

От следващата година и у нас ще има хотели и ресторанти, които да приемат плащания с криптовалути, смята експертът

10:23 | 21.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакване за стагнация през идния зимен туристически сезон изрази Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тази година липсва европейското председателство, което увеличи броя на туристите през миналата. Пловдив ще бъде европейска столица на културата, но пикът ще бъде по време на летния и началото на есенния сезон. Има спад и на турския пазар заради флуктуацията на лирата. В най-добрия случай можем да очакваме, че ще се повторят данните от миналата година“, прогнозира експертът. 

Драганов за пореден път подчерта, че много неща за туризма в България не са правилно уредени, за него няма ясна концепция, а именно от това се нуждае секторът.

Гостът посочи, че по време на есенния туристически сезон свободните легла у нас са между 250 и 280 хил., което е показателно за неправилното управление и липсите в сектора. Като друга причина Драганов изтъкна неизползването на ресурсите от самите граждани.

Истината е, че имаме много ниска средна заетост. Ние не използваме нито минералните ресурси, нито историческите ресурси, нито транспорта“.

Според него основна причина за липсите в бранша е фактът, че той е отделен. „Туризмът включва малки и средни предприятия, предимно семейни. В това няма нищо лошо, бизнесът трябва да работи на този принцип, но все пак да се обедини“.

По повод на дигитализацията в сектора Драганов спомена възможностите предимно на блокчейн. „Благодарение на системата много процеси и юридически, и счетоводни, се съкращават“.

Гостът отбеляза и все по-масовото използване на криптовалути, като посочи, че от следващата година и у нас ще има хотели и ресторанти, които да приемат плащания с тях.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още