IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Няма как да има обединена Европа без стабилна отбрана

Френският държавен глава отново се застъпи за идеята "Европа на няколко скорости", признавайки грешките на ЕС при икономическата и социалната интеграция

12:44 | 21.11.18 г. 7
<p>
	Френският президент Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон избегна протестите срещу високите цени на горивата и предизвика спад на рейтинга си в родината със серия от международни визити, акцентиращи върху Европа, съобщава Euractiv. 

Започвайки с кратко посещение в Берлин в неделя по време на честването на загиналите от Първата световна война, Макрон призова за едно по-велико европейско обединение и по-голяма самоувереност сред европейските лидери, за да може Европейският съюз (ЕС) да постигне своите бъдещи цели.

В дискусията за френско-германските взаимоотношения, Макрон заяви, че Европа трябва да стане по-силна, а Германия и Франция имат „задължението да не позволяват на света да навлезе в състояние на хаос и да го насочи по пътя към мира”.

Във вторник, на 40 км от Брюксел, френският президент проведе диалог относно Европа с белгийския министър-председател Шарл Мишел в Льовенския университет.

С наближаването на европейските избори през май догодина, Макрон призова проевропейските партии да се обединят и да направят конкретни стъпки, за да се предпазят от антиимигрантските националистически движения.

Той поддържа идеята за „Европа на две или три скорости”, с което позволява на изостаналите в икономическо отношение държави членки на ЕС да извършат една плавана интеграция с надеждата, че ще бъдат последвани от други страни, желаещи да се включат в блока.

„Голямата грешка, която допуснахме през последните 10 години, е че търсихме начин да решаваме всички проблеми по един начин за всички 28 страни. Това няма как да работи еднакво ефективно”, заяви Макрон.

За да илюстрира думите си, той се позова на шенгенското пространство за свободно движение, както и на засиленото сътрудничество в областта на отбраната, в което не участват всички страни от ЕС.

Макрон предложи решенията на европейско ниво да бъдат по-тясно свързани с всички държави от блока.

Във връзка с идеята за създаване на една обща европейска отбранителна стратегия, френският президент сподели, че само за година и половина Европа е направила повече за стабилността и мира, отколкото действията на всички страни от 50-те години на миналия век.

„Няма как да съществува обединена Европа, ако не можем да защитим своята периферия”, добави Макрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
НАТО е структура, която играе ролята на разпределена военна база на Щатите. Как сега американците ще се разделят с ролята на жандарм в Европа, какъвто станаха по силата на договореностите след ВСВ? НАТО е същото, което беше и "Варшавският договор" - две разпределени военни бази на победителките от ВСВ, изправени една срещу друга. Видяхме, че за да рухне подобна структура, трябва да рухне и държавата, чийто представител са те. Русия рухна, рухна и "Варшавският договор". САЩ обаче нямат тези симптоми и опитите да бъде ограничено влиянието им и ролята им в Европа е доста силно предизвикателство. Естествено, франсетата знаят много добре това и за тази им дръзка задача им помага статутът им на страна-победител от ВСВ, до който статут те се докопаха с доста труд и унижения, защото си бяха чисти колаборационисти. Но пък за Германия остава още по-малко почва за подобни приказки и както много ясно се вижда - даже не смеят да си кажат името, а говорят за отбранителни съюзи, европейски консенсуси и прочие, защото Бундесверът има право само на мундири. Но, това е разбираемо. Така че сега започва голямо политическо надхитряне, защото американското присъствие в Европа се крепи на скудоумието на самото западно общество, което непрекъснато е заливано със заплахи от страна на Русия, а пък Русия им кара газ, а не танкове с четиримата танкисти и кучето. Някой ще каже - ама Русия си е заплаха. Добре, ама чии войски са в Европа, дявол да го вземе? Само този въпрос е достатъчен, за да стане ясно кой е заплаха в цялата тази игра на лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
"да направят конкретни стъпки, за да се предпазят от антиимигрантските националистически движения"Добре де, не трябва ли политиците да създават благоприятстваща среда за развитие, а не да "се предпазват" от разни движения (демократични засега)? Напоследък май дейността на политиците се изчерпва с това да ни пазят някъде, от нещо, от някого... ЕССР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
dakl
преди 5 години
Прав е Макрон , но проблемът е в това , че интересите на Европа и на САЩ не съвпадат в тази точка, а парада командува Вашингтон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
michaelis12
преди 5 години
и от руските, китайските и от американските орди .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
michaelis12
преди 5 години
от руските северни орди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
многодобре
преди 5 години
... а от кого те "отбранявя " НАТО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 8
doba
преди 5 години
Само за протокола: от кого ще ни отбранява европейската армия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
studioaa
преди 5 години
За стабилна отбрана обаче няма нужда от обща европейска армия, а от силни и независими национални армии, които не се контролират от Берлин/Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още