IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големите банки в САЩ все още залагат на 5 вдигания на лихвите до края на 2019 г.

Започват обаче и да се прокрадват съмнения, че Федералният резерв ще бъде толкова агресивен през следващата година.

18:30 | 21.11.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дори при сътресението на капиталовите пазари американските инвестиционни банки Goldman Sachs Group и JPMorgan Chase продължават да се придържат към прогнозите си, че до края на 2019 г. Федералният резерв ще увеличи лихвените проценти пет пъти, съобщава Bloomberg.

Индексът S&P 500 навлезе в територия на корекция при последната търговска сесия, но въпреки това независимо един от друг икономистите от финансовите институции на Wall Street в отделни доклади посочват, че продължават да очакват управителят на Фед Джером Пауъл и колегите му да повишат основния лихвен процент отново през декември, като в крайна сметка той достигне ниво от 3,5% до края на следващата година.

„Централните банки ще затегнат паричните си политики повече, отколкото пазарите в момента биха могли да приемат“, пишат икономистите от JPMorgan Chase.

Намаляването на безработицата до 3,3,% и увеличаването на показателя за инфлацията, който следи Фед, до 2,3% ще накара Федералния резерв да повиши лихвите следващия месец от 2 на 2,25%.

Според Goldman Sachs има вероятност от 90% за повишение на основната лихва през декември, а рисковете около евентуални четири увеличения на лихвите през 2019 г. като цяло са балансирани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Лихвите ще се задържат високи, не защото централните банкери са станали по-отговорни, а защото инфлацията ще се изстреля направо в небесата в следващото десетилетие. Разбира се това няма да помогне да се избегне сривът на акциите и имотите и облигациите, но заедно с тях ще има и мечи пазар на самите пари. Почти всички класове активи ще се намират в мечи пазар от 2022 нататък, дългосрочен мечи пазар, не такъв, който продължава няколко години. Следващите количествени облекчения ще изненадат всички, защото те ще доведат до ръст само в цената бензина, тока и сиренето, но тотален срив в цената на акциите, апартамента, колата или спестяванията за пенсия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Не е важно колко много и скоро ще се вдигнат , а да се задържат поне десетилетие високи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Дано лихвите се вдигнат възможно най-много и възможно най-скоро да се усили натиска надолу акции, имоти и облигации. Така оптимизмът ще се изправи възможно най-бързо и мечото настроение на всеобщ песимизъм и спад ще обхване всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Не става въпрос за агресивно поведение . И за ЕЦБ е нормално да вдига лихвите през 2-3месеца . Само дето още не са започнали . Дори за Европа е по - подходящо по- бързото възстановяване . Стига всичко да е прозрачно и предсказуемо .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още