IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Търговското напрежение и високите лихви забавят глобалната икономика

Организацията прогнозира, че глобалният растеж ще се забави от 3,7% тази година до 3,5% през 2019 г. и 2020 г.

15:47 | 21.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговското напрежение и по-високите лихвени проценти забавят световната икономика, въпреки че засега няма признаци за по-значително изоставане. Това посочва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в актуалната си прогноза, цитирана от Ройтерс.

ОИСР прогнозира, че глобалният растеж ще се забави от 3,7% тази година до 3,5% през 2019 г. и 2020 г. Преди това очакванията на организацията бяха за запазване на 3,7% през 2019 г.

Икономическото изоставане ще бъде по-значително в страните извън ОИСР, като много развиващи се икономики по всяка вероятност ще наблюдават отлив на капитали с постепенното увеличаване на лихвените проценти на Федералния резерв. ОИСР намали прогнозата си за страни в риск като Бразилия, Русия, Турция и Южна Африка.

Повишаването на лихвите може да накара финансовите пазари да преосмислят и следователно да преоценят рисковете, на които са изложени инвеститорите, като отново може да се стигне до волатилност, посочва ОИСР.

Връщаме се към дългосрочната тенденция. Не очакваме "твърдо кацане", но има много рискове. "Мекото кацане" винаги е трудно, каза икономистът Лорънс Бун, цитирана от БТА.

Този период е по-труден от обикновено заради напрежението в търговията и заради изтичането на капитали от нововъзникващите пазарни икономики към страни с нормализираща се парична политика, каза тя.

Една пълномащабна търговска война и икономическата несигурност впоследствие може да отнеме от брутния вътрешен продукт 0,8 процента до 2021 година, изчислява ОИСР.

Макар да е източник на сегашното напрежение, американската икономика се очаква да се справи по-добре от повечето големи икономики.

Организацията е оставила без промяна прогнозата си за растежа на САЩ тази и следващата година, като очаква растежът да се забави от близо 3 процента тази година до малко над 2 процента през 2020 година на фона на отслабването на ефекта от понижаването на данъците и по-високите мита.

За Китай ОИСР прогнозира забавяне на растежа от 6,6 процента до 30-годишен минимум от 6 на сто през 2020 година, като властите се опитват да осигурят „меко кацане“ на фона на по-високите американски мита.

Прогнозата за еврозоната също е леко по-мрачна, отколкото през септември, като се очаква растежът да се забави от близо 2 процента тази година до 1,6 на сто през 2020 година въпреки разхлабената парична политика през периода.

Очакванията са италианската икономика да се забави повече спрямо предишната оценка въпреки бюджета с по-високи разходи за догодина, предизвикал разногласия между популисткото правителство и ЕС.

ОИСР прогнозира италианската икономика да нарасне само с 1 процент тази година и с 0,9 на сто през 2019 и 2020 година.

Според ОИСР британската икономика ще ускори растежа си от 1,3 на сто тази година до 1,4 процента през 2019 година, подкрепена от по-хлабавия бюджет. През септември очакванията бяха за растеж от 1,2 процента. За 2020 година се очаква растежът да се забави от 1,1 на сто, според ОИСР, карайки правителството да подготви отговор, в случай че, икономиката отслабне значително заради Brexit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 35 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Световната икономика е навлязла в силен мечи пазар и се търсят всякакви абсурдни причини за това - та нали удавник за сламка се хваща и на кредитен неудачник търговските войни и популизма винаги са виновни за собствената му некадърност. Тези от ОСИР сигурно са живели на друга планета на Марс например и никога не виждали кредитен цикъл на boom-bust и затова се правят на изненадани и винят "популизма" за пукането на балона, което предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още