IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ пусна за обсъждане касовата бележка от бензиностанцията да показва акциз и ДДС

Срокът за подаване на предложения е 21 декември

18:02 | 21.11.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Министерството на финансите (МФ) публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти, съобщават от министерството.

Срокът за подаване на предложения е 21 декември.

С промените се въвежда изискване при извършване на зареждане на течни горива чрез електронна система с фискална памет (ЕСФП), във фискалния бон да се отпечатва информация за размера на данъка върху добавената стойност, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност).

Предлага се информацията да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива.

Промяната се отнася както за търговците на течни горива, така и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет.

Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца.

За привеждане на дейността на лицата, използващи ЕСФП, в съответствие с въведените изисквания е предвиден преходен период до 28 февруари 2019 г.

Предлаганите промени ще засегнат задължените лица, използващи ЕСФП, като същите следва да направят разходи за привеждане в съответствие в размер приблизително на 200 лева на обект, изразяващо се в актуализиране на софтуера на системата, пише в мотивите на проекта.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
пасъм
преди 5 години
Нищо няма да видиме. Какво общо има слузта в Бургас и международните пазари ? Видял ли си, чел ли документи ? Росенец нещо стъпвал ли си ?Иначе както и сега бензиностанцията ще си купи от междинка и ще пусне с печалба стинка нетото. Както е видно и до моментът и първата и междинките не плащат печалби...Пак малките ще тепат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още