IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Foxconn планира големи съкращения на разходите

Най-големият доставчик на Apple също очаква по-слабо търсене на iPhone

09:22 | 22.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Foxconn Technology Group, най-голямата компания, която сглобява iPhone, се превърна в поредния доставчик, който предупреди за слабо търсене на устройствата. Вътрешнофирмен документ предполага, че разходите ще бъдат съкратени почти наполовина през следващата година, предава Bloomberg.

Foxconn планира да спести 20 млрд. юана (2,9 млрд. долара) от разходите си за 2019 г., защото се изправя пред „много трудна и конкурентна година“, сочи вътрешен документ, разгледан от Bloomberg. Разходите на компанията за последните 12 месеца възлизат на 206 млрд. нови тайвански долари (6,7 млрд. щатски долара). Книжата на Hon Hai Precision Industry, както е известна в Тайван и Азия Foxconn, повишиха стойността си под 1% преди началото на търговията в Тайпе.

„Такъв преглед, като направения от нашия през тази година, не се различава от тези през предходните години“, посочва Foxconn в имейл в отговор на запитване на Bloomberg за коментар. Той имал за цел да гарантира на компанията, че нейните екипи и бюджети „съответстват на сегашните и очакваните нужди на нашите клиенти, на нашите глобални операции и на пазарните и икономическите предизвикателства през следващите година или две“.

Бизнесът на Foxconn с iPhone ще трябва да намали разходите си с 6 млрд. юана през следващата година, а компанията планира да освободи около 10% от нетехническите служителите, сочи документът. Това вероятно ще донесе още притеснения по отношение на Apple и доставчиците на iPhone – нейният най-важен продукт. През миналата седмица четири доставчика от три континента свиха прогнозите за приходите си заради слабото търсене. Лошото борсово представяне на тези компании се разпространи и на по-широкия пазар през последните дни.

Apple пък се насочи към мечата територия тази седмица, като в сряда книжата ѝ завършиха търговията на цена, която е с 24% по-ниска от пика през октомври.

Foxconn сглобява всичко – от iPhone до лаптопи за Sony и конзолите PlayStation в заводи в Китай и в други точки на света. Компанията е засегната от забавянето на пазара на смартфони, докато обтегнатите търговски отношения между САЩ и Китай носят допълнителна несигурност на глобално ниво. По-рано през този месец Hon Hai отчете печалба, която се оказа с 12% под очакваното равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още