IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около 300 000 българи ползват „умни“ телевизори

Най-масово в ЕС услугата се ползва в северните страни, показват данни на Евростат

08:37 | 22.11.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Около 4 на сто от българското население, или приблизително 300 000 българи, използват в бита си услугите на новото поколение „смарт“ телевизори - за влизане в интернет, за забавления или за онлайн пазаруване. Това става ясно от данни от анализ на Евростат за нагласите на европейците към новите „умни“ технологии и тяхното приложение в бита. Средният показател за използването на умни телевизори от европейците е 11 на сто.

Анализът предхожда изключително популярния в Европа и у нас „Черен петък“, който стартира утре и в който най-масово се купуват именно телевизори, смартфони, лаптопи и други умни устройства за бита. Очаква се всеки втори наш сънародник да се включи в масовото купуване на намалени стоки, което ще продължи освен в "Черния петък" и през уикенда, предава БТА. 



Според данните на Евростат около 1 процент от притежателите на смарт телевизори у нас са ги използвали за влизане в Интернет, а около 3 процента - за игри, развлечения или онлайн пазаруване в нета.

Освен това страната ни е една от държавите членки на ЕС, където телевизорът е най-използваната вещ за дълготрайна употреба - близо 99 процента от родните домакинствата са били снабдени с телевизор. Повече от половината домакинства у нас са били снабдени с компютър или лаптоп, като 67 на сто от сънародниците ни са имали достъп до Интернет, показва европейската статистика.

По данни на НСИ обаче за достъп до мобилни услуги българите най-масово са използвали смартфони и телефони, като близо 80 на сто от сънародниците ни влизат по този начин в Интернет и ползват различните услуги на нета. Останалите 20 на сто от сънародниците ни са ползвали лаптопи или компютри за достъп до Интернет, а други 4 на сто са ползвали услугите на смарт телевизорите за връзка с мрежата, според Евростат.

Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 5 години
да се чете: 300 хиляди умни телевизори използват тъпите си собственици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
TomaNeverni
преди 5 години
300 000 мазохисти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
I
преди 5 години
Бедните хора имат големи телевизори, богатите големи библиотеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Аз моя го ползвам като картина - "черен правоъгълник"... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още