IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата с Италия – лакмус за Европа

Всъщност Брюксел не може да накара Рим да затегне коланите и популистите знаят това

10:35 | 22.11.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	Италианците (Матео Салвини на снимката) трябва да осъзнаят, че с кавги, подлост и пръст, сочещ към другите, няма да постигнат нищо. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Италианците (Матео Салвини на снимката) трябва да осъзнаят, че с кавги, подлост и пръст, сочещ към другите, няма да постигнат нищо. Снимка: Ройтерс

 

Десният популист и министър на вътрешните работи на Италия Матео Салвини често говори пълни глупости. През миналата седмица обаче той изрече правилното изречение: „Те искат да ни санкционират, но в крайна сметка това ще нарани повече ЕС, отколкото нас". Шапки долу. Ксенофобът от Лигата разбра по-добре аритметиката на еврозоната, отколкото много политексперти в Брюксел.

Италия издига гръцката стратегия на по-високо ниво: хладнокръвно третата по големина икономика в еврозоната изнудва останалите държави с тежестта на дълга си. Италия е твърде голяма, за да бъде оставена да се сгромоляса. И знае това. Нито предстоящата процедура по дефицит, нито глуповатата глоба от няколко милиарда долара ще отклонят правителството от камикадзе-курса.

За Европа това е фатален сигнал. Ако една сериозна икономика, като Италия, толкова открито показва безразличие към правилата и ако ЕС остане бездействен, можем да отпишем общността и нейната валута, пише в свой коментар Ханес Фогел за N-TV. Проблемът в случая е, че ако Брюксел остане твърд, също може да се стигне до края на еврото. Защото, ако пазарите изпаднат в паника заради бюджетния спор и ЕС врътне кранчето на парите за Рим, нито една спасителна програма няма да може да спаси Италия и да предотврати катастрофата на еврото. Може да го направи само Европейската централна банка (ЕЦБ). Марио Драги ще трябва да спаси собствената си страна.

Така че горчивата истина е, че ЕС не може да направи нищо против произволията с дълга на големите държави от еврозоната. Никой не може да принуди Италия да пести пари. Брюксел може само да се надява, че Рим ще смекчи курса си с помощта на нежен натиск. И да стиска палци еврозоната да оцелее дотогава.

Отгоре на това има добри основания да се позволи на Италия да натрупа повече дълг. Първо, Берлин и Париж извършиха сами първородния грях и първи нарушиха Пакта от Маастрихт, а не Рим. На второ място, не само Италия нарушава правилата. Почти две трети от всички държави от еврозоната минават абсолютния таван на дълга от 60% от икономическата продукция, дори Германия. А на страна като България, която от години стриктно спазва критериите, се поставят нови условия. И трето, Рим спешно трябва да засили икономиката си.

Но структурните проблеми на Италия не могат да бъдат решени, като се позволи на Рим да отпусне милиарди за популистки обещания от изборите. Спорът за дълга ясно показва както никога досега вродения дефект на еврото: общата валута няма общ бюджет. Липсва политическа воля за постигане на консенсус, който да осигури целевите разходи на трупащите дълг в южната част на зоната и на пестящите на север. Неподходящите правила, с които никой не се съобразява, очевидно няма да сработят.

Предупредихме ви, ликуват сега критиците на еврото. Но разбиването на еврозоната само защото е политически разделена не решава проблема. Една смесица от европейски микровалути, която ще се превърне в игрална площадка на спекулантите, ще бъде сигурна рецепта за икономически упадък за сметка на САЩ и Китай. В крайна сметка еврото трябва да бъде реформирано, за да може да оцелее. Италианската криза е лакмус за това колко сериозно подхождат европейците към проекта Европа. Или трябва да намалят икономическата интеграция до ниво, което е управляемо, или трябва да се осмелят на големия скок напред.

Решителният ден не е много далече. Дотогава Брюксел няма друг избор освен да направи почти невъзможното: да покаже строгост, да обезкуражи имитаторите на Рим и да предложи на Италия хитър компромис в точния момент, в който популистите не могат да го откажат.

Както обикновено, ситуацията трябва да се влоши много сериозно, преди да се подобри значително. Пазарите вероятно ще трябва да се сринат, така че италианците да осъзнаят, че с кавги, подлост и пръст, сочещ към другите, няма да постигнат нищо.

Ако Италия не излезе от пубертета си възможно най-бързо, съществува сериозната опасност еврозоната да не доживее пенсионирането си. Може би инфарктът няма да се случи веднага, не през тази, а може би дори не и през следващата година. Но ако Рим не се опомни, това е само въпрос на време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Преди време франсетата направиха същия номер, както е упоменато и в статията, платиха и глоби. Така че те се оказаха лакмус за това, че може да съществува подобна алхимия - да се трупат дългове и нещата да си вървят по старому. На Гърция не й мина номерът, защото е джудже, а на джуджетата не им дават да спят със Снежанка. Сега Италия се пробва, защото тия, дето са на власт, са хитреци и гледат да натрупат имидж във вътрешен план, знаят, че ще платят само една глоба. А ще я платят след една прецесионна година, защото италианците са малко бавни, когато дължат пари. Пък и наистина положението е доста тревожно - нещо, което и турист може да види, като започне да се спъва из разхвърляните и неприбрани *** на Рим, а ако успее да се качи в градския транспорт, ще му се стори, че се вози на дерайлирал влак. За дупките по улиците да не говорим, такива няма ивъв Факултето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Sakamano
преди 5 години
Италия има два пътя. Първият е управляващите да забравят за предизборните си обещания и да спазват правилата. Вероятно Брюксел би могъл да им направи някой лек компромис, но на повече да не разчитат. Вторият път е да изпълнят популистката си програма, което ще доведе до невъзможност да си рефинансират дълга. При това положение ще им се наложи или да поискат помощ от ЕЦБ - която ще им бъде дадена само при определени условия (гръцкият сценарий), или да се откажат от еврото. Силно се съмнявам, че напускането на една държава ще бъде фатално за Еврозоната, дори и това да е Италия. А и ЕЗ винаги може да се разшири на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Този път Европа би следвало да е много по- дистанцирана . Не само защото е изтощена и няма ефективен механизъм , защото е разединена , а държавните дългове са пределни . ЕЦБ даде цяло десетилетие на Италия да се справи . Освен това уж всички очакваха този момент , а накрая започваме от нулата . Популистите от много страни чакат точно един такъв момент на "солидалност" за да превземат половин Европа начело с Льо Пен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Тепърва да се мисли за справяне от нов тип !? Никой не създаде умишлено механизми за справяне . Германия бяга от довършването и създаване на наднационални механизми за споделяне на риска . Реалността е малко по- различна , защото едва ли някой ще се пробва да приложи гръцки сценарий на толкова голяма икономика . Гръцките уроци се помнят ! Няма нужда от нови :) .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
Venislav
преди 5 години
мисля че ние твърдо трябва да подкрепим Италия освен ако не ни приемат веднага в Шенген и чакалнята за Еврото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 5 години
Шапки долу. Ксенофобът от Лигата разбра по-добре аритметиката на еврозоната, отколкото много политексперти в Брюксел.Вървят заедно :) А защо според Вас лакмусът е Гърция, а не Италия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
" Шапки долу.......... " - няма какво повече да се добави . Само че лакмусът не е Италия , а Гърция .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още