IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Красимир Дачев: Ситуацията за бизнеса е стабилна

Държавата трябва да регулира процеса на образование и да субсидира професии, за които има икономически интерес, посочи собственикът на "Свилоза"

16:36 | 22.11.18 г. 2
Красимир Дачев: Ситуацията за бизнеса е стабилна

В бизнеса има неизбежни флуктуации. Обстановката за момента обаче е положителна, причина за оплаквания няма, тъй като трендът като цяло е възходящ.Това е мнението на Красимир Дачев, мажоритарен собственик на „Свилоза”, изказано в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Когато се вижда, че в една държава има стабилност и то в рамките на няколко години, инвеститорите се насочват към нея. И обратното, никой не прави инвестиции в нестабилни държави. Необходимо е обаче време“, посочи бизнесменът, чието дружество е сред лидерите на Балканите и в Европа в целулозно-хартиената промишленост.

Според Дачев липсата на обучени хора остава основно предизвикателство за българския бизнес.

„Държавата трябва да влезе в ролята си, защото тя има инструментариума, с който може да регулира процеса. България трябва да спре да субсидира всеки, желаещ да учи, и да се насочи към подпомагане само на тези професии, за които има икономически интерес. За момента държавата е парцелирана в това отношение. Образованието не се интересува от какво има нужда икономиката и затова се плаща многократно за обучение“, коментира той.

Според Дачев наемането на хора с увреждания е „хубав процес”, но въвеждането на квоти в тази насока не е правилно.

„Управлението на компаниите не може да бъде административно. Не е редно държавата да определя кой да бъде назначен и кой освободен. Основният фактор е пазарът“, категоричен е предприемачът.

Вижте целия разговор във видео материала

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
sms_bgfunds
преди 4 години
Говори адски различно от традиционните бг богаташи. Може би казва 80% истина (на база 6то ми чувство)?Харесва ми прямотата, чистотата и искреното му говорене. Поставил си е хубава, голяма и трудна цел да подражава (особено с четене) на хора като Бъфет, Мънгър, Гейтс.Но със защитата му на Костов и Баневи (в други интервюта) на момента ме загуби. (за пример- Бъфет от републиканец стана демократ, благодарение на жена си може би)Това би било пагубно за бъдещата му партия (какъвто си мисля, че ще бъде следващият му проект)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
male4ko
преди 5 години
"Икономически интерес" за КОГО другарю Дачев?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
IQ96
преди 5 години
"България трябва да спре да субсидира всеки, желаещ да учи, и да се насочи към подпомагане само на тези професии, за които има икономически интерес."Добре казано и вярно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още