IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БЕХ е сред най-големите замърсители на въздуха в Европа

В София са регистрирани 144 010 случая на остри инфекции на горните дихателни пътища при децата само за 2014 г.

19:40 | 22.11.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

„Български енергиен холдинг“ ЕАД е сред най-големите замърсители на въздуха в Европа, показва съвместно проучване, направено от организациите „Европа отвъд въглищата“, Climate Action Network Europe, Greenpeace Central and Eastern Europe и Европейското бюро по околната среда, съобщават от Sandbag.

Изследването показва количеството на замърсяване на всяка една от всички 103 въглищни компании в Европа и вредата, която те нанасят на човешкото здраве.

10 от тези компании са виновни за две трети от случаите на вреди върху здравето, причинени от работата на въглищните централи през 2016 г.

Замърсяването от въпросните дружества е довело до 7600 случая на преждевременна смърт, 3320 нови случая на хронични бронхиални заболявания и 137 000 случаи на астма и астматични симптоми при децата.

Вследствие на това са били регистрирани 5820 случая на хоспитализиране и над 2 млн. изгубени работни дни.

Четири от първите десет компании се намират на територията на Германия. БЕХ е поставен на десета позиция.

Представителите от Германия са RWE, EPH, Uniper и Steag, следвани от полските PGE, ENEA и ZE PAK. Последните места принадлежат на CEZ, испанската Endesa и БЕХ.

1 1

В Европа има 103 компании, които продължават да залагат на въглищата – най-мръсния енергиен ресурс.

Бързото прекратяване на използването на твърдите изкопаеми горива е от съществено значение както за чистотата на въздуха, така и за човешкото здраве.

От дейността на германската RWE страдат жителите на Западна Германия, Белгия и Холандия. Около 65% от щетите са причинени от четирите лигнитни централи на компанията в Северен Рейн-Вестфалия. Повече от 46 млн. души живеят в радиус от 200 км около тези централи и всички те се „радват“ на ниското качество на въздуха.

Само за 2014 г. в София са регистрирани 144 010 случая на остри инфекции на горните дихателни пътища (ОИГДП) в лечебните заведения при децата от 0 до 17-годишна възраст и 124 288 случая при лицата над 18-годишна възраст.

Заболяванията в тази група болести при децата е над шест пъти по-голяма от същата при възрастните, показват данни, направени от Столична регионална здравна инспекция.

2 2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
На почетното:23 място ТЕЦ Марица изток 325 място ТЕЦ Марица изток 1 Направо сме си голяма работа! Замърсяваме въздуха със замах! И при това класацията е за компании, а нашите постигат този резултат само с по една централа! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 5 години
а това е самият доклад :https://beyond-coal.eu/wp-content/uploads/2018/11/Last-Gasp-2018.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 5 години
по принцип иде реч за друга централа :))) . цитирам :"Само ТЕЦ "Марица-изток 2", за която тази седмица енергийното министерство обяви, че ще бъде спасявана от дългове с пари от бюджета, е посочена като причина за опасни за здравето концентрации на фини прахови частици (ФПЧ 2.5) във въздуха не само в Северна Гърция, но чак до остров Крит.ДокладътФПЧ 2.5 се формират вторично благодарение на емисиите на серен диоксид и азотни оксиди, които си взаимодействат с амоняка във въздуха. Въглищните централи в Европа са изхвърлили 26% от всички емисии на серен диоксид през 2016 г., както и 8% от всички обеми на азотни емисии. С въздействието на ФПЧ 2.5 се свързват около 80% от преждевременните смъртни случаи, предизвикани от емисиите от тецове на въглища в Европа."https://beyond-coal.eu/last-gasp/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
majnata
преди 5 години
Айде пак пропаганда ... колко от тия заболелите пушат , пият и плюскат *** ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още