IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на петрола, или няколко сценария за бъдещата ѝ посока

Повторение на 2014 г. или цена на петрола от 80 долара за барел - какво можем да очакваме от пазара?

08:24 | 27.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Миналия петък петролът поевтиня с почти 8%, след като цяла седмица се представяше зле. Факторите за това са най-различни: нарастващият риск от свръхпроизводство, сривът в цената на американските акции, натискът върху страните производителки, и най-вече Саудитска Арабия, от американския президент Доналд Тръмп.

Какви обаче са перспективите пред „черното злато“? Няколко сценария за бъдещото развитие на цените обобщава руската икономическа медия РБК.

Продължаващо поевтиняване преди срещата на ОПЕК през декември

Срещата на групата ОПЕК+ (картелът заедно с Русия, Мексико и Казахстан) ще има съществено значение за по-нататъшната посока на цените. Но докато продължава да не е ясно какво ще бъде общото решение, натискът върху цените ще продължи.

Анализаторите на Goldman Sachs очакват висока волатилност на цените на петрола, докато не се появят свидетелства за подобряване на фундаменталните показатели (търсене и предлагане) на петролния пазар. Това означава, че цените може да се движат нагоре-надолу, докато не бъде получена яснота от ОПЕК+.

Какво обаче ще реши картелът?

На 12 ноември саудитският министър на енергетиката Харид ал-Фалих заяви, че е възможно глобалните производители на петрол да свият общия добив с 1 млн. барела дневно, за да балансират пазара.

Сега обаче Саудитска Арабия добива петрол в рекорден обем – според източници на Ройтерс през ноември производството е в размер на 11,1-11,3 млн. барела дневно.

Също така се появиха и съмнения, че властите в Рияд са готови да намалят добива, след като Тръмп публично оказа подкрепа на престолонаследника принц Салман във връзка с убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги.

Властите в Саудитска Арабия „тясно работят с нас и проявяват чувствителност към моите молби за поддържането на цената на петрола на разумно равнище“, тези думи на Тръмп станаха причина за спекулации, че САЩ, в замяна на своята снизходителност след убийството на Кашоги, може да поискат обещание от Саудитска Арабия да не съкращава петролния си добив през декември.

Русия, от своя страна, все още не е изпратила ясен сигнал за необходимост от свиването на добива.

Възможно повторение на 2014 г.?

Анализаторите очакват срещата на ОПЕК на 6 декември и правят паралели със заседанието на 27 ноември 2014 г. Тогава страните от картела бяха изправени пред следния избор – да ограничат добива, за да подкрепят цените или да позволят стойностите да се понижат, без да съкращават производството и без да дават пазарен дял на своите американски соларни конкуренти. През 2014 г. ОПЕК предприе стратегия за защита на пазарния си дял в ущърб на цените.

На следващия ден след разочароващото ноемврийско заседание на ОПЕК цените на петрола спаднаха с 10%, а след месец понижението достигна 25%. Спадът продължи до 2016 г., когато ОПЕК+ договори свиване на общия добив.

В момента ОПЕК е изправена пред същата дилема – да подкрепи цените или своя пазарен дял.

„Ако сега не свият добива, ви гарантирам, че всичко ще се повтори като през 2014 г.“, предупреждава директорът на инвестиционната компания Tudor, Pickering, Holt & Co. Майк Брадли.

Ситуацията на пазара обаче сега е по-различна от тази през 2014 г., и то в полза на ОПЕК. Преживели ниските цени от 2014-2016 г. останалите производители на петрол в САЩ станаха по-гъвкави и вече могат да добиват петрол с печалба дори при цена от 30 долара за барел, посочва Bloomberg.

Сривът не е основният сценарий

Независимо от сегашните понижения на цените на петрола, експертите на Economist Intelligence Unit очакват през 2019-2020 г. цената на сорта Брент средно да се намира в диапазона 70-80 долара за барел. Компанията дори предвижда сценарий, в който цената достига 100 долара за барел след непредвидени затруднения с доставките.

Вероятността ОПЕК+ отново да вземе решение за ограничаване на добива е много висока, смята анализаторът Василий Танурков от руската рейтингова агенция АКРА. На първо място цена на черното злато от около 60 долара за барел не устройва Саудитска Арабия. Второ, добивът в САЩ продължава да расте, а това означава, че другите страни ще трябва да намалят собственото си производство, за да балансират пазара. През следващата година барел петрол се очаква да струва около 65 долара за барел, прогнозира Танурков.

По-нататъшно снижаване на цените, както и неотдавнашното повишаване до 80 долара за барел, е свързано не с фундаментални фактори, а с конюнктурни, посочва директорът на Московския нефтогазов център EY Денис Борисов.

Колапс, какъвто имаше през 2014 г., е малко възможен – на първо място няма такова надвишаване на предлагането спрямо търсенето, второ, ОПЕК+ винаги при остра необходимост може да се намеси в ситуацията и да свие добива, посочва още Борисов. Неговите прогнози за 2019 г. са цената на международния бенчмарк Брент да са в диапазона 60-70 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
lyusien
преди 5 години
Светът е претрупан със петрол Всякакви договорености на О П Е К не се изпълняват и завършват с провал Американците произвеждат все по вече Путин обещава съкращения на добива но руските петролни компании въобще не се съобразяват с него Въпреки американските санкции Иран ще продължава да изнася Нуждае се от пари Нараства енергиината ефективност Немаловажно е и глобалното затопляне Така че подгответе се за цени на петрола през 2019 г между 50 и 55 долара за барел Освен ако няма някоя голяма война
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Sokratus
преди 5 години
Аз пък предлагам на петрола и газа, купуван от страни участващи в картел ОПЕК+, ЕС, НАФТА, Азиатските развити икономики, да наложат мито от 15%.Като същевременно намалят акцизите със същият % (или друг вид данъци) налагани на петрола. За крайните потребители цената ще остане почти същата, но картела ще трябва да се конкурира с 15% по-високи цени. Което ще накара някои от малките държави в Картела да се откажат от него твурде бързо;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
Ivan.r
преди 5 години
Аз бих бил доволен на цена между 45 и 55 долара за барел, и вълкът сит, и агнето - цяло.Всичко под 35 и над 65 си е обир!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още