IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милионерът-филантроп Игнат Канев е носител на приза за най-голям дарител

Български дарителски форум награди най-големите корпоративни дарители и най-успешните партньорства между компании и неправителствени организации

20:23 | 22.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Български дарителски форум</em></p>

Снимка: Български дарителски форум

Носител на приза в индивидуалната категория като най-голям дарител тази година беше отличен канадският милионер и филантроп от български произход Игнат Канев.

Българският дарителски форум присъди наградата като израз на огромната признателност на дарителската общност в България за дългогодишния принос на Канев и неговото семейство за реализацията на множество благородни каузи в образованието, здравеопазването и културата в България. По традиция, наградата за личност, допринесла за развитието на дарителството в България, връчи президентът Румен Радев.

Още от 70-те години на миналия век Игнат Канев дарява за родното си село Горно Абланово, Русенско. А през 2014 г. построява там културен дом и обновява читалището. С 2 млн. лева от Канев е изграден модерен конферентен център в Русенския университет „Ангел Кънчев“, наречен на негово име „Канев център“. Висшето училище е получило също огромно количество образователна и бизнес литература за факултета по бизнес и мениджмънт. С дарения от семейството на Канев в русенската многопрофилна болница са обновени отделенията по педиатрия и по трансфузионна хематология. В знак на благодарност от декември 2017 г. болницата носи името „Канев“.

За 13-а поредна година Българският дарителски форум награди най-големите корпоративни дарители и най-успешните партньорства между компании и неправителствени организации в нашата страна.

В конкурса „Най-голям корпоративен дарител“ форумът всяка година отличава компании с устойчиви и прозрачни инвестиции в значими обществени каузи в България. Наградите са в няколко категории – количествени (според инвестираните финансови и нефинансови ресурси, както и доброволен труд), качествени (според качествата на програмите на бизнеса в подкрепа на обществото) и за най-сполучливо партньорство между компания и гражданска организация.

Кандидатурите в количествените категории се верифицират от „Делойт България“, а тези в качествените се оценяват от жури с участието на експерти от престижни неправителствени организации и медии. Победителите в категорията за партньорство са избор на членовете на БДФ.

През тази година за първи път форумът включи в конкурса специална категория „Най-добра дарителска програма на местен дарител“.  Затова и местното дарителство беше и в центъра на тазгодишната церемония за награждаване на победителите, съобщиха от Българския дарителски форум. Целта е да се популяризират усилията на компаниите да направят отделните градове и села на България по-добри места за живеене.

Отличена през 2018 г. в категория „Най-голям обем финансови дарения“ е „Дънди прешъс металс Челопеч“.
През 2017 г. компанията е дарила за общественозначими каузи повече от 1,7 млн. лева.

В категория „Най-голям обем нефинансови дарения“  призът взема „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за изграждането и оборудването на парк „Езерото“ в Гълъбово, който компанията дари на общината. Предоставените безвъзмездно на социални, здравни и културни институции стоки и услуги от нея са са за близо 814 500 лева.

САП лабс България“ излезе начело в категорията „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“.
През 2017 г. доброволци дариха 8965 часа доброволчески труд на обща стойност почти 328 800 лв.

В категория „Най-щедър дарител“  се отличи „Колпойнт Ню Юръп“ (TELUS International Europe), която чрез подкрепа на проекти на граждански организации и доброволчески труд на служителите компанията е дарила 1,91% от печалбата си преди облагането с данък за 2017 г.

Лидл България“ спечели в категория „Най-добра дарителска програма“. Чрез програмата си „Ти и Lidl за по-добър живот“ през 2017 г. компанията е подкрепила 31 социалнозначими проекта в 18 населени места в страната. Проектите са избрани измежду 425 кандидатури в конкурса за инициативата.

Начело в категорията „Най-добра програма на малко и средно предприятие“ излезе „Филип Морис България“. 
„Забавно лято, грижовна есен“  е дългосрочната програма на компанията за устойчиво развитие и подпомагане на деца и възрастни в тютюнопроизводителни региони. Всяка година се увеличават броят на включените населени места и на участващите хора, както и финансовата инвестиция в проекта.

„Най-добра дарителска програма на местен дарител“ за миналата година има „Дънди прешъс металс Крумовград“. Компанията подпомага благоустрояването, здравеопазването, спорта и културата в община Крумовград. През 2017 г. там са вложени близо 540 хиляди лева.

В категорията „Най-устойчива дарителска програма“ беше призната дарителската инициатива „Избери, за да помогнеш“ на „Райфайзенбанк България“. От 2009 г. насам  тя подкрепя общественозначими проекти в областта на здравеопазването, социалната политика, културата, образованието, екологията. Над 2 720 000 лв. са дарени от началото на инициативата до края на миналата година.

В категорията „Най-сполучливо партньорство“ признание получи горещата линия за жертви на домашно насилие на „Ейвън козметикс България“ и "Алианс за защита от насилие, основано на пола".

„Ейвън козметикс България“ събира средства за първата безплатна денонощна телефонна линия за жертви на насилие в продължение на две години. Началото е сложено преди шест месеца с дарение от 50 хил. лева. Телефонната линия е организирана и обслужвана от "Алианс за защита от насилие, основано на пола“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Onia
преди 5 години
Национално отговорният капитал какво дари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още