IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отново отчита рекорден излишък

Според предварителни данни той ще е в размер на 60 млрд. евро - около 1,8% от икономическата продукция

17:22 | 23.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Федералното правителство, провинциите, общините и социалното осигуряване в Германия ще генерират рекорден излишък от повече от 60 млрд. евро тази година. Тази цифра е спомената в предварителен доклад на Федералното министерство на финансите за Съвета за стабилност - орган за координиране на фискалната политика на федералното и местното управление, който ще заседава в началото на декември, пише Der Spiegel.

Федералното правителство отчита плюс от почти 10 млрд. евро. Около два пъти по-висок е излишъкът за провинциите.

Според проекта излишъкът на държавното управление през тази година ще се увеличи до около 1,8% от икономическата продукция. През 2019 г. той следва да падне до един процент, в абсолютна стойност - около 36 млрд. евро. До 2022 г. се очаква да се свие наполовина.

Съотношението на дълга към БВП спада през тази година до малко под 61%. През 2019 г. се очаква да бъде в размер на 58% и за пръв път от началото на хилядолетието отново да спадне под 60-те процента, определени в Пакта за стабилност. До 2022 г. съотношението на дълга трябва да се понижи до 52%.

Държавният дълг на Германия намаля до 64,1% от БВП през миналата година, след като достигна 68,2% през 2016 г. За сравнение, дългът на Франция през миналата година е 97% от БВП. Съотношението дълг-БВП е 98,3% в Испания и 131,8% в Италия по данни на европейската статистическа агенция Евростат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
BobbyM
преди 5 години
Лечението с нов дълг не помогна, следва нова рецесия или криза зависи колко добре управляват спиралата надолу този път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още