IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият летищен оператор в света Aena официално заяви интерес към Летище София

Aena оперира 46 летища в Испания и участва директно и индиректно в мениджмънта на 16 летища в Европа и САЩ

16:34 | 23.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Испанският летищен оператор Aena обмисля да участва в надпреварата за концесията на Летище София. От негов интерес е и бъдещата концесия на летища в Колумбия и няколко в Куба – Санта Клара, Варадеро и Койо Коко, обяви в интервю за днешния брой на El Pais председателят на компанията Мауриси Лусена.

За интереса на испанския летищен оператор, който обслужва летището в Барселона и това в британския град Лутън, към концесията на Летище София писа преди няколко седмици испанското издание Expansion. Тогава обаче информацията не бе от официален източник, а от анонимен такъв, който твърди, че държавната испанска компания ще участва в концесията в партньорство с австралийската компания First State. Стратегията на дружеството предвижда растеж с проекти извън страната.



Aena оперира 46 летища в Испания и участва директно и индиректно в мениджмънта на 16 летища в Европа и САЩ, включително и лондонското летище Luton. По данни на центъра за авиация CAPA Aena е най-големият летищен оператор в света.

До днес единственият кандидат, който официално потвърди своите намерения да участва в тръжната процедура по отдаване на концесията на Летище София, бе британската компания Manchester Airport Group. От компанията коментираха пред медии, че са запознати с търговските условия на концесията, които са „много подобни на тези по други места по света и в Европа“.

Според редица медии възможни кандидати за софийското летище са германският оператор Fraport, който участва в управлението на летищата във Варна и Бургас, и френският концерн ADP.

Правителството очаква да получи близо 4 млрд. евро от 35-годишната концесия на столичното летище, в която се включва и първоначалната сума, която концесионерът трябва да плати - около 600 млн. лв. 

Прогнозираната cтoйнocт нa ĸoнцecиятa нa лeтищe "Coфия" e 3,9 млрд. eвpo бeз ДДC, или нaд 7,6 милиapдa лeвa. Кoнцecиятa щe бъдe зa cpoĸ oт 35 гoдини. В края на юни Mиниcтepcĸият cъвeт разреши отново oтĸpивaнeто на пpoцeдypa зa ĸoнцecиятa нa Лeтищe Coфия. 

Процедурата за концесия бе обявена за първи път от предишното правителство на Борисов с идеята значителна първоначална вноска да отиде за разплащане на дълговете на БДЖ. Тя обаче бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков през март 2017 г. с мотива, че не защитава достатъчно добре публичния интерес.

Позицията на БСП тогава бе категорично против процедурата.

За да обяви отново процедурата, транспортното министерство използва консултантска помощ от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Гoдишнитe възнaгpaждeния, ĸoитo щe ce дължaт зa вcяĸa eднa гoдинa oт cpoĸa нa ĸoнцecиятa, ca в paзмep на не пoд 15 милиoнa лeвa бeз ДДC или 10% oт oбщия paзмep нa oбщитe пpиxoди oт вcичĸи дeйнocти.

Според минимaлнитe изиcĸвaния кандидатите трябва дa oпepиpaт пoнe eднo мeждyнapoднo лeтищe c пoвeчe oт 10 млн. пътници гoдишнo, дa имaт aĸтиви c нeтнa cтoйнocт зa пocлeднитe тpи гoдини oт минимyм 200 млн. eвpo, ĸaĸтo и дa имaт oпит във финaнcиpaнeто нa пoнe eдин инфpacтpyĸтypeн пpoeĸт зa нaд 400 млн. eвpo.

Концесионерът ще бъде задължен да инвестира минимум 600 млн. евро в инфраструктурата на летището за период от 35 години, както и да гарантира плащания към държавата от 550 млн. лв. при поемане на управлението на летището.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още