IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow се срина със 150 пункта заради пореден спад в технологичния сектор

Apple е начело на пониженията, като отписа близо 2,5% от стойността на акциите си

22:31 | 23.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

След лошото начало на седмицата, американските пазари завършиха борсовата сесия в петък отново на червена територия, след като акциите на технологичните гиганти отчетоха пореден спад. Начело на негативното представяне отново бяха Facebook и Apple, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се раздели със 178,74 пункта, достигайки ниво от 24 285,95 пункта. Широкият измерител S&P 500 пък отписа  0,65% и достигна 2,632.56 пункта. Технологичният бенчмарк Nasdaq Composit се срина с 0,5% и затвори сесията на 6,938.98 пункта. Това, според анализаторите, са най-лошите представяния от 2010-2011 г. насам.

Търговията на FAANG – книжата на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията майка на Google Alphabet, се срина с поне с 5,7% от сряда до петък.

Apple е начело на пониженията, като отписа близо 2,5%. Спадът вероятно се дължи на информацията от The Wall Street Journl, според която компанията планира да намали цените за iPhone XR в Япония, защото не се продава добре. От началото на година акциите на Apple са се сринали с 25%.

„Технологичните акции са отново под напрежение, но по-притеснителното е, че цените на петрола се сриват“, посочва Питър Кардило, главен пазарен икономист към Spartan Capital Securities. По думите му ниските цени на петрола не са добър знак за икономиката.

us us

Акциите бяха подложени на натиск в петък и заради спада на цените на суровия петрол.

Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняха с 6% до 51,03 долара за барел, достигайки най-ниското си ниво от началото на годината.

Петролът поевтинява на фона на продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай, което засилва притесненията от икономическо забавяне. Очаква се лидерите на двете страни Доналд Тръмп и Си Дзинпин да се срещнат в рамките на форума на Г-20 в Аржентина в края на този месец, въпреки че малцина очакват това да доведе до някакво по-значително положително развитие на кризата.

Златото също поевтинява с 0,3% до 1224,54 долара за тройунция. Въпреки това този пазар остава относително спокоен, тъй като инвеститорите чакат ясен катализатор, който да го измъкне от текущата стагнация.

На облигационните пазари цената на американския дълг нараства, тъй като инвеститорите търсят убежище заради подновеното напрежение върху акциите.

Петъчната сесия приключи рано заради празника за Деня на благодарността, а в четвъртък пазарите бяха затворени.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Това НЕ Е КОРЕКЦИЯ, а МЕЧИ ПАЗАР. Скоро почти всички акции ще навлязат в в този мечи пазар, криптовалутите вече са в него от 1 година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още