IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десет тенденции, които ще повлияят на пазара на имоти в ски курортите

Консултантската компания Knight Frank обобщава основните от тях

12:30 | 24.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От климатичните промени до интереса от Азия и от валутните курсове до последните технологични новости – консултантската компания Knight Frank обобщава тенденциите, които ще влияят върху имотите в ски курортите през следващите години.

Валутните курсове

40% от сделките за закупуване на имоти в ски курортите в Алпите включват чуждестранен  участник – продавач или купувач, така че валутните курсове имат важна роля при трансакциите. Днес хижа за 2 млн. евро ще струва на британски купувач със 188 хил. паунда (около 214 500 евро) повече, отколкото преди десет години заради по-слабия паунд. Така че инвеститорите, които планират стратегия за излизане от пазара или обмислят към коя категория да се насочат, трябва да следят валутния курс.

Регулациите на имотния пазар и Airbnb

Властите са все по-заинтересовани от подобряването на прозрачността, за да могат да наблюдават и контролират кой какво купува и къде. Швейцария наложи едни от най-стриктните правила, като още през 1983 г. установи зони, в които лица без постоянно местопребиваване в страната не могат да купуват имоти. През 2013 г. в страната беше приет т. нар. Закон на Вебер, според който броят на извънградските резиденции не трябва да надвишава 20% от жилищния фонд на община. Във Френските Алпи има по-малко правила за това кой може да купи имот, но съществуват ограничения за размера и външния вид на бъдещите постройки, за да се гарантира устойчив алпийски пейзаж.

Климатични промени

Въпреки рекордния снеговалеж през сезон 2017-2018 г. температурите в Алпите са се повишили с малко под 2 градуса по Целзий в последните 120 години, което е почти два пъти повече от средното глобално равнище. Очаква се глобалното затопляне да донесе промени в честотата на дъждовете и снеговалежите и има потенциал за по-тежки, но не толкова чести снежни бури.

Технологиите във формата на снежни оръдия не само че помагат, но и са с по-голяма енергийна ефективност. Специализираните машини се използват за преместване на сняг към най-оживените писти. Възможно е обаче повече купувачи да се насочат към курортите с голяма надморска височина, за да удължат максимално сезона си в идните години.

Затягане на паричната политика

Не веднага, но след време разходите за обслужване на кредитите в еврозоната вероятно ще нараснат. Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви плановете си да прекрати програмата си за количествени облекчения през декември 2018 г. и лихвените проценти може да поемат нагоре към края на 2019 г., но ще останат ниски в сравнение с историческите равнища.

Лихвените проценти в Швейцария вероятно ще останат на негативна територия за известно време. Купувачите, които търсят ипотечен кредит, може да имат малко по-високи разходи в идните няколко години и мнозина вероятно ще пожелаят да се обвържат с по-дългосрочни сделки с фиксирана лихва в идните месеци, за да се възползват от настоящите ниски лихвени проценти.

Двоен сезон

Дните, когато имот в ски курорт се купуваше с цел използване само през зимните месеци, отминаха. Алпите успяха да извлекат полза от глобалния стремеж за подобряване на здравето, физическата форма и максимална наслада от красивата природа. Броят на туристите през лятото сега конкурира тези през зимните месеци с широка гама от предлагани занимания като планинско колоездене, алпинизъм, парапланеризъм, скално катерене и спускане по ледници.

Оживеният календар от социални, културни и спортни събития през цялата година – от шампионат по поло до джаз и кулинарни фестивали също увеличават туристите и наемите на имоти.

Време със семейството

За разлика от плажните ваканции, когато тийнейджърите често заминават с приятели, карането на ски в Алпите дава възможност на членовете на семейството да прекарат цял ден заедно по планинските склонове, да споделят обяда и вечерята. Това вероятно ще се превърне в силен фокус за Алпите в идните години.

Много швейцарски курорти приемат и едни от най-добрите частни училища в света (Вилар, Вербие, Кран Монтана) и това привлича международни купувачи, които искат да имат дом, когато посещават децата си.

Последна актуализация: 18:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още