IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел ще строи газопровод до Гърция, Кипър и Италия

Изграждането на тръбата по план трябва да приключи през 2025 година

16:06 | 25.11.18 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Израел постигна споразумение с Гърция, Кипър и Италия да построи газопровод за 6 млрд. Евро, по който да доставя синьо гориво на тези три страни. Това съобщи израелското радио, цитирано от ДПА и БТА.

Изграждането на тръбата по план трябва да приключи през 2025 година според прогнозите на министъра на енергетиката Ювал Щайниц. Очаква се четирите страни да подпишат споразумението за проекта в началото на февруари.

Принципното споразумение бе постигнато година, след като излязоха положителните заключения от проучването за надеждността на проекта на ЕС, допълни Щайниц.

Газопроводът с дължина 2100 км, който ще мине по дъното на Средиземно море, ще струва 6 милиарда евро или 6,8 милиарда долара според първоначалните проучвания.

Участието на други страни в проекта е възможно, ако всичките четири страни са съгласни, уточни израелският енергиен министър. ЕС осигури 70 млн. евро за проучването за надеждността на проекта и за проектиране.

"Ако всичко върви по план, очакваме Израел да стане един от доставчиците на енергия на Европа към 2024/2025 година", посочи Щайниц, подчертавайки голямото икономическо и политическо значение на споразумението.

Министрите на енергетиката на Израел, Кипър и Гърция и италианският посланик в Кипър подписаха меморандум за разбирателство по плановете в Никозия преди година в присъствието на еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете, припомня ДПА.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Ivel
преди 5 години
Разбира се че ще се спогодят, остави го Путин, в Русия открай време си е имало много евреи, може би има даже повече отколкото в УСА, въпреки че много от тях след разпада на СССР си заминаха на обетованата земя. Даже си имат и автономия в пределите на Русия, Еврейска област, някъде там на изток беше. Не знам доколко тези находища са с количествен фактор, може да са съвсем несъществен такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 5 години
Грешиш. Путин по майка е Шаломов. Пише се че неговата истинска фамилия Цвинер, което не знам дали е достоверно, но че майка му е Шаломова няма никакво съмнение. Има първи братовчеди със същата фамилия. Един от вестниците беше издирил телефонния номер на братовчеда на Путин и го запита относно собствеността му и мястото в директорския борд на едно самолетостроително предприятие. В първия момент човека се изненада, но след секунди се поправи каза "аааа...да,да,да!". Просто се сети че б'рачет му го е записал като подставено лице където е необходимо. Искам да ти обясня, че евреите ще се спогодят и нищо повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Ivel
преди 5 години
*** цензурата, не знаех че Uшанка е *** дума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 8
Ivel
преди 5 години
Ха ха, излиза че оня виц не е много верен, дето пророка Мохамед бродил по пустинята навред и избрал единственното място дето няма нефт да си построи държава. Чак сега ще си сритат задниците руснаците и еврейте, досега Иран им беше конфликтна зона ама като става дума за пари започват едни други разговори. На нас не ни остава много какво да правим в тази ситуация, купуваме си пуканки сядаме на един от последните редове накрая в ляво и гледаме, в салона обаче е студено, парното го няма никъкво, ще ги ядем пуканките с ръкавици и ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
lyusien
преди 5 години
Прекрасно Това е стъпка към диверсификация на доставките и намаляване зависимостта на Европа от руски газ Важно е колко е капацитета Вижте няма нищо лошо Европа да купува руски газ Но отношенията да бъдат само на търговска основа Но когато руснаците понякога използуват газта като политическо оръжие това не е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още