IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим даде сигнал, че има готовност за отстъпки в спора с Брюксел

Ако налице е бюджет, който стимулира страната да постига икономически растеж, дефицитът може да е 2,2% или 2,6%, каза Матео Салвини

10:40 | 26.11.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Италианският вицепремиер Матео Салвини изпрати ясен сигнал, че страната му е готова да внесе промени в целите си за бюджетен дефицит за следващата година – основен фокус на спора между популисткото правителство в Рим и Европейския съюз.

На въпрос на италианската информационна агенция AdnKronos дали зададените цели от 2,4% не подлежат на промяна Салвини отвърна: „Мисля, че никой не е обсебен от това, ако налице е бюджет, който стимулира страната да постига растеж, той (дефицитът - бел. ред.) може да е 2,2% или 2,6%“. Вицепремиерът също така допълни, че проблемът не е в „десетиците“ след запетаята, съобщава Bloomberg.

По-рано днес източник от правителството съобщи за Ройтерс, че управляващата коалиция обсъжда намаляване на дефицита за догодина до най-малко 2%.

Готовност за отстъпки изрази и Армандо Сири, икономическият съветник на Салвини, в интервю за италианския в. Il Messaggero. Според него може да бъде обмислено прилагането на известни „настройки на бюджета“, за да се избегне засилване на сътресенията на пазарите. По думите му обаче само някои от мерките подлежат на промяна, като избирателите очакват предизборните обещания да бъдат спазени.

Салвини заяви, че пенсионната реформа за понижаване на възрастта за пенсиониране – един от основните ангажименти на новата власт, може да влезе в сила още през февруари.

Досега властите в Рим, както лидерът на антиимиграционната партия „Лига“ Салвини, така и другият вицепремиер и лидер на антисистемното движение „Пет звезди“, се придържаха към целите за дефицит и икономически растеж, които разпалиха и спора с Брюксел. От Европейската комисия дори приеха безпрецедентната мярка да върнат проектобюджета на страната, заплашвайки я с глоби, ако не внесе исканите промени.

Очаква се в понеделник вечерта Салвини и Ди Майо да проведат среща с премиера Джузепе Конте, за да обсъдят бюджета, който трябва да намери достатъчно пари за увеличаване на социалните помощи, за данъчни съкращения и пенсионна реформа. Конте прекара част от уикенда в Брюксел, където се опитваше да постигне споразумение за основния финансов закон с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. След работна вечеря между двамата обаче единственото постигнато бе обещанието за продължаване на преговорите.

По думите на премиера по време на срещата с Юнкер е имало атмосфера на „взаимно доверие“, като той също така изрази увереност, че може да бъде постигнато разбирателство.

По информация на Il Messaggero срещата ще бъде „определяща“ и лидерите обмислят различни корекции на бюджета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
Иван Митев
преди 5 години
Италианците не осъзнават, че техните страдания се увеличават от грешката за неограничавани щети от Европейската централна банка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
Mohave _
преди 5 години
Много ми е интересно , как корекция на дефицита от с 0,2% , което ще окаже влияние на дълга в рамките на статистическата грешка , ще спасят потъващия кораб . Поредната изцепка на Брюксел . И какъв е смисъла да се спазват правила за дефицит при условие че имаш 130 % дълг . Над 60% би следвало да не се допускат никакви дефицити . А над 100% само бюджетни излишъци .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още