IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канадската Fairfax става основен акционер в гръцката банка Eurobank

Планът за сливането предвижда пълно оздравяване на портфейла на необслужваните кредити на Eurobank

11:10 | 26.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Основен акционер в гръцката банка Eurobank от неделя стана канадската инвестиционна група Fairfax, съобщава гръцкият печат, като се позовава на съобщение на банката.

В съобщението, цитирано от "Елефтерос типос", се обявява сливането на Eurobank (собственик на българската Пощенска банка - б.ред.) с инвестиционната компания Grivalia, собственост на Fairfax.

По този начин Fairfax придобива дял от над 30 процента в Eurobank. Досега Fairfax имаше дял от 16,88 процента в Eurobank и 51,43 процента в Grivalia.

Сливането е било одобрено от управителните съвети и на двете компании.

Планът за сливането предвижда и пълно оздравяване на портфейла на необслужваните кредити на Eurobank чрез прехвърлянето им в дружество със специално предназначение (SPV) .

Eurobank е една от четирите системни банки в Гърция, които участват и във формирането на банковия борсов индекс.

През последните няколко месеца индексът отбеляза голям спад, като една от основните причини за това според анализаторите е големият все още дял на необслужваните кредити. За последната половин година стойността на акциите на банките на Атинската фондова борса спадна с повече от 50 процента.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

Финанси виж още