IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът загуби една трета от стойността си за седем дни

Валутата продължава да поевтинява, като вече е под прага от 4000 долара

11:45 | 26.11.18 г. 33
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Свободното падане на биткойна изглежда няма да завърши скоро.

Дигиталната валута продължава да поевтинява, като цената ѝ вече е под прага от 4000 долара. В неделя стойността ѝ спадна до 3475 долара, след което отбеляза леко възстановяване.

В понеделник, минути преди 10 ч. българско време, дигиталните пари се търгуват за 3902,99 долара.

Поредното понижаване означава, че биткойнът е загубил близо една трета от стойността си само в рамките на седем дни, съобщава в. Wall Street Journal. Това е и една от най-мащабните му разпродажби досега. Дигиталната валута отбелязва спад от 80% спрямо най-високата си стойност от 20 000 долара в края на миналата година.

Сривът е в същия мащаб като 93-процентният спад през 2011 г. и този от 2013 г. до 2015 г. в размер на 84%, посочва Bloomberg.

Голяма част от спекулантите напускат пазара, за което говори намаленият обем на търговията. В същото време разделянето на Bitcoin Cash предизвика нови опасения на пазара.

На този фон се появи и нова заплаха пред цената на валутата – криптоминьорите, които посредством решаване на сложни уравнения генерират нови биткойни, започват да губят интерес. Размерът на изчислителните усилия, приложени от миньорите, за изпълнение на дадена задача (хеш-рейт) намалява.

Те нарастваха през по-голяма част от годината дори и когато цената на криптовалутите намаляваше, което на свой ред бе сигнал, че интересът към добиването им остава налице, а хората са оптимисти за възстановяването на цените. През последните седмици обаче стойностите на хеш-рейт намаляват според компанията за данни Blockchain Ltd. Това означава, че по-малко миньори се включват в мрежата за добив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 1
I
преди 5 години
Избран откъс от романа ФИНАНСИСТ на Теодор Драйзер 7Каупъруд даде указания на Уингейт как да продължи кампанията с трамвайните линии, която бяха започнали и в която той самият смяташе да участва най-енергично, но през цялото време от главата му не излизаше радостната мисъл: Аз съм милионер. Аз съм свободен човек. Само на трийсет и шест години съм и щастието е пред мен.След дълги размишления, преди да тръгне, беше стигнал до извода, че Западът предлага твърде много възможности. Внимателно бе проучвал бюлетините на Нюйоркската клирингова палата, а също и балансите на банките, бе следил на къде се движи златото и накрая се бе убедил, че то в огромни количества се стича към Чикаго. Каупъруд беше изключително вещ във финансите и много добре разбираше какво означаваше това. Там където са парите, там е търговията, там кипи живот и всичко се развива и благоустроява Във всеки случай само ще спечелим отвърна Каупъруд:0)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
I
преди 5 години
Избран откъс от романа ФИНАНСИСТ на Теодор Драйзер 6Докато седеше на писалището в кантората късно този следобеди гледаше към Трета улица, по която сновяха забързано посредници, куриери и разтревожени вложители, Каупъруд реши, че е дошъл моментът да се раздели с Филаделфия. Борсовото посредничество нито тук, нито в който и да било друг град вече не го интересуваше. Сегашното бедствие и споменът за катастрофата, настъпила след чикагския пожар преди две години, го бях излекували от любовта му както към борсовата игра, така и към Филаделфия. Тук в последно време бе изпитал много огорчения, които не можеха да се заличат от преживените преди това щастливи години, а слават му на бивш затворник завинаги му бе затворила достъпа до онези кръгове, към които се стремеше. Сега след като бе възстановил някогашното си материално положение, бе си възвърнал уважението на финансовите среди и беше помилван за престъпление, което не беше извършил, не му оставаше нищо друго, освен да напусне Филаделфия и да потърси някаква друга сфера за изява.Ако приключи всичко благополучно каза си той, това ще бъде краят. Ще замина на Запад и ще започна нещо съвсем друго. Защо да не се залови например с трамвайни линии, с покупко продажба на парцели, с някакво крупно индустриално предприятие или пък с разработване на мини.Получих добър урок-помисли си той, като стана и се приготви да си тръгва. Богат съм, колкото и преди, само че съм малко по-стар. Веднъж ме хванаха в капана, но втори път няма да успеят да ме хванат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
I
преди 5 години
Избран откъс от романа ФИНАНСИСТ на Теодор Драйзер 5Когато дойде време да затворят борсата, Каупъруд се отправи към изхода с разпран жакет, с разкопчана яка на ризата, с изкривена връзка, без шапка беше я загубил някъде, но спокоен и самоуверенСледващият ден беше петък и предвещаваше не малко тревожни събитияКаупъруд отиде в кантората си още преди градът да се е събудил напълно. Разработи програмата си за деня до най-малка подробностВчера в цялата суматоха беше спечелил сто и петдесет хиляди долара, а днес очакваше да спечели поне толкова, ако не и повечеКурсът на акциите продължаваше да спада, а Франк продаваше по възможно най-високи цени и купуваше по най-ниски. В дванайсет часа изчисли, че заедно с помощниците си е спечелил сто хиляди долара, а в три часа чистата му печалба бе нараснала с още двеста хиляди долараВ събота му вървя не по-зле от предишния денВ понеделник следобед в три часа, след като приспадна всички загуби, той установи, че е отново милионер. Сега вече пред него се откриваше светло и ясно начертано бъдеще.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
I
преди 5 години
Избран откъс от романа ФИНАНСИСТ на Теодор Драйзер 4Той бързо се върна на борсата, в същата зала, в която само преди две години беше водил такава безнадеждна борба, и като видя, че съдружникът му и братята му още на са дошли, започна сам да продава, каквото му попаднеше. В залата бе настъпил неописуем хаос. Агенти, млади и стари, тичаха във всички посоки с нареждания от изплашени посредници да продават, да продават и да продават, а след това да купуват. Колонките, край които се извършваха сделките, се люшкаха под напора суетящите посредници и техните помощници. На улицата пред зданията на банкерските къщии други финансови учреждения започнаха да се събират огромни тълпи. Всички бързаха насам да узнаят какво се е случило, да изтеглят влоговете си, да защитят по някакъв начин интересите сиСред всички тези обхванати от паника хора Каупъруд оставаше спокоен и равнодушен, невъзмутим. Той с усилие се промъкна сред най-гъстата част на възбудената и вече прегракнала от викове тълпа и започна да предлага всичко, каквото предлагаха и другите, но в огромни количества и по такива ниски цени, че да примами към покупка желаещите да извлекат печалба от понижението на курсаКаупъруд, всъщност не разполагаше с толкова голями количества от тези акции, но той продаваше, продаваше, продаваше на всеки, който изразеше желание да купи, и по цени, които- сигурен беше в това не можеше да не изкушат купувачите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 1
I
преди 5 години
Избран откъс от романа ФИНАНСИСТ на Теодор Драйзер 3Каупъруд не можеше да повярва на очите си. Едва не обезумя от радост при мисълта за огромните възможности, които му се разкривахаАко това се окажеше вярно, значи бе ударил неговият час. Щеше да се развихри повсеместна паника и да настъпи небивало разорение. Курсът на всички акции стремглаво щеше да спаднеЕто-помисли си Каупъруд, за когото тази паника предвещаваше успех, а не разорение дойде и моят ред. Ще продавам, ще продавам колкото мога.Докато мнозина очакваха със страх разорението си, Каупъруд предвкусваше своя успех. Щеше да даде на Уингейт и на братята си точни указания. Ако се наложеше, щеше да вземе и четвърти, и пети помощник. Щеше да им нареди да продават, дори с десет, петнайсет, двайсет и трийсет пункта по-ниско от курса, за да се хванат в капана неопитните, за да понижи курса, за да изплаши страхливците, които щяха да сметнат, че е прекалено смел, а после щеше да започне да купува, да купува, да купува по още по-нисък курс, за да покрие предварително продаденото и да си прибере печалбата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
I
преди 5 години
Избран откъс от романа ФИНАНСИСТ на Теодор Драйзер 2Веднъж Франк беше написал в отговор на нечий въпрос своята недвусмислена оценка за дейността на тази компания, в която бе подчертал, че никога едно такова крупно начинание като Северната тихоокеанска железопътна линия не е зависело изцяло от една банкерска къща или по-точно от един човек и че намира това за твърде опасноЕто защо, когато прочете окаченото в борсата известие, Каупъруд още в същия миг взе да премисля какви ще бъдат последствията, ако банкерска къща Джей Кук и Ко обяви неплатежоспособност.Не му се наложи дълго да мисли. Окачиха втора депеша, която гласеше: Ню Йорк, 18 септември. Джей Кук и Ко обяви неплатежоспособност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
I
преди 5 години
Избран откъс от романа ФИНАНСИСТ на Теодор ДрайзерБорсовата паника, на която бе отредено да внесе такава забележителна промяна в живота на Каупъруд, беше едно от онези особени явления, които естествено произтичат от оптимизма на американския народ и неудържимото развитие на страната. По-точно казано, тя беше последица от самолюбието и дързостта на Джей Кук, който бе започнал финансовата си кариера във Филаделфия, за кратко време бе преуспял и се бе утвърдил като най-крупния финансист на своето времеОще по време на гражданската война на Кук бе хрумнала гениалната идея да разпродава облигациите от големите държавни заеми направо на населението. Защо да не направи същото и със сертификатите от Северната Тихоокеанска железница? В продължения на няколко години Кук води трескава дейност, проучваше територията на бъдещата линия, набираше и изпращаше големи групи от работници, прокарваше стотици километри релсов път при най-тежки условия и продаваше големи пакети от акции с гарантирани дивиденти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Както се казва - кой е*ал, е*ал, кака се ожени. Бая народ стана милионер и още повече се набутаха, аз познавам по един и от двата вида. Тоя който се набута бе решил, че ще удари 100к и си купи като беше 19к$ за брой и все още така упорито не продава. Явно е превъзмогнал загубата и чака чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 4
Jorkata
преди 5 години
"Биткойн е адския балон" - Уорън Бъфет :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
Това не се отнася за активи без каквато и да е стойност като биткойн или криптовалутите. И само наивник би купил сега при положение, че няма никаква индикация за край на мечия пазар. Биткойн може да падне до под 100$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още