IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-довереният човек на Зукърбърг посреща удар след удар

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандбърг е остро критикувана, че игнорира проблемите на компанията

08:32 | 30.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Кризите във Facebook тази година поставиха под огромно напрежение главния оперативен директор на компанията Шерил Сандбърг, отслабвайки авторитета ѝ и засягайки добрия ѝ имидж, който беше изграден благодарение на бързия растеж на социалната мрежа, пише в свой анализ Bloomberg.

Някои от нейните подчинени, които някога я смятаха за най-добрия шеф, сега я обвиняват за проблемите на Facebook. В някои моменти тя приоритизира своя собствен бранд пред този на Facebook – обградила се е с доверени хора, които филтрират лошите новини, не адресира достатъчно бързо проблемите или се отнася към тях като с нещо временно, а не като възможности за реална промяна, твърдят осем сегашни и бивши служители на Facebook, които са от нейния отдел в организацията.

От президентските избори в САЩ през 2016 г. насам главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг беше критикуван за това, че не е успял да разбере лошите страни на продуктите на Facebook. Сандбърг избегна директни критики, докато New York Times не писа по-рано този месец статия, в която свързва сегашното положение на Facebook с нейните решения. От сега нататък „тя винаги ще бъде опетнена“, коментира един от служителите на Facebook. Той е пожелал да остане анонимен, защото се страхува да не загуби работата си.

Докато Facebook растеше бързо, а акциите ѝ покачваха стойността си, Сандбърг беше хвалена за нейното лидерство и доброто управление. След като през 2013 г. тя написа книгата си „Lean In“, която се застъпва за жените на работните места, тя стана най-популярната жена директор в САЩ.

Но тази година серията от скандали и грешки на компанията, включително дезинформацията в социалната мрежа и пробивите в сигурността, поставиха хватката си около 49-годишната Сандбърг. Като главен оперативен директор тя съблюдава рекламата в чужбина и с право получаваше похвали, че стои начело на експлозията на приходите на компанията. Но също така тя води правните въпроси и политиките на Facebook, което до голяма степен я прави отговорна за нарастващите регулаторни рискове, проблемните отношения с правителствата и 39-е процента спад на цената на акциите на Facebook от края на юли досега.

„Голяма част от най-тежките проблеми лежат на плещите на Сандбърг“, коментира Браян Уайзър, анализатор от Pivotal Research Group.

Зукърбърг е отговорен само пред себе си. Той държи властта на гласовете в борда на директорите и е негов председател. Но той не изглежда да се интересува от насочването на вината към друг човек. Той е особено лоялен към Сандбърг, след като изкараха цяло десетилетие в компанията заедно. Наскоро той каза пред CNN, че се надява да работи с нея „още десетилетия“. И все пак Сандбърг ще трябва да промени начина, по който работи, за да се справи с щетите върху компанията и нейната репутация. Има сигнали, че тя вече променя подхода си, променя ключовите си съветници и създава екип за „стратегически отговор“ на проблемите, който да ускори нейната реакция при подобни ситуации, които биха могли да доведат до следваща криза за компанията.

Досега Сандбърг се фокусираше върху растежа, като често се справяше с препятствията чрез стратегически съобщения, а не чрез адресиране корените на проблемите, твърдят сегашни и бивши служители на компанията.

Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още