IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отбеляза най-добрия си ден от над две седмици

Индексът на сините чипове добави 354 пункта към стойността си, а книжата на Amazon и GM поскъпнаха

23:53 | 26.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американските пазари започнаха седмицата със силен ръст на фона на поскъпването на книжата на някои изпитващи затруднения технологични компании след сериозния спад миналата седмица, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average добави 354 пункта към стойността си и достигна ниво от 24 640, 24 пункта, като отбеляза най-силния си ръст от над две седмици. Широкият измерител S&P 500 напредна с 1,55% до ниво от 2673,45 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite също финишира на зелена територия с ръст от 2,06% до ниво от 7081,85 пункта.

Книжата на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията-майка на Google, Alphabet, поскъпнаха с най-малко 1%.
Миналата седмица цената на акциите на Facebook намаля на фона на критиките към начина, по който компанията е управлявала използването на платформата й от руски представители в опитите им да повлияят президентските избори в САЩ. Apple потъна миналата седмица, тъй като инвеститорите бяха разтревожени от забавяне на продажбите на iPhone

„Това е част от нормален процес на достигане на дъното. Ще е нужно известно време, преди да се оттласнем от него“, казва Брус МакКейн, главен инвестиционен стратег в Key Private Bank. „Но докато икономиката се развива добре и приходите продължават да растат, имаме шанс да постигнем нови висини“ между първото и второто тримесечие на 2019 г., добавя той. „Ще бъде тревожно време, има много за какво да се безпокоим. Но докато икономиката остава силна, трябва да сме ОК“, смята МакКейн.

Движението на индексите в понеделник идва, след като те отбелязаха най-лошата си седмица на Деня на благодарността от 2011 г., тъй като разпродажбите на технологични акции и цените на петрола поставиха трейдърите в режим на избягване на риска. Само в петък цената на петрола намаля с около 8%.

Книжата на General Motors поскъпнаха с 4%, след като компанията обяви планове да намали производството в редица заводи и да намали броя на служителите си с 15%. Планът за ограничаване на разходите е по-драстичен от очакванията на инвеститорите.

Цената на акциите на търговците на дребно се повиши, тъй като онлайн продажбите по време Черния петък достигнаха рекордните 6,22 млрд. долара, сочат данни на Adobe Analytics. Рекордните продажби бележат скок от 23,6% спрямо миналата година. SPDR S&P Retail ETF (XRT) се повиши с 2% благодарение на ръстовете при GameStop, Amazon и L Brands.

Инвеститорите очакват и изявление на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл по-късно тази седмица. Той трябва да говори пред Нюйоркския икономически клуб в сряда. При последните разпродажби инвеститорите бяха разтревожени за бъдещето на паричната политика в момент, когато централната банка е напът да втвърди подхода си. Очаква се Фед да повиши лихвите през декември, след като затегна паричната политика три пъти по-рано тази година. Следващата година централната банка трябва да вдигне лихвите три пъти.

Инвеститорите ще следят и политиката тази седмица, като доминиращи теми ще бъдат срещата на върха на Г-20 в Аржентина и Brexit. Срещата на лидерите на най-силните икономики в света ще събере американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Цзинпин в момент на силно търговско напрежение между двете страни. В същото време Великобритания получи подкрепата на Европейския съюз за сделката по изтегляне от блока.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа нарасна до 3,068%, а по 30-годишните облигации се повиши до 3,321%.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на американските пари спрямо кошница от шест основни валути, нарасна 0,17% до 97,08 пункта. Еврото поевтиня с 0,12% до ниво от 1,1326 долара за едно евро. Спрямо йената доларът поскъпна с 0,54% до 113,55 йени за долар.

На пазара на суровини цената на петрола се повиши, като компенсира част от сериозните загуби в предходната сесия, въпреки че ръстът беше ограничен от несигурността около ръста на глобалната икономика и новите признаци за нарастващо предлагане.

Фючърсите върху бенчмарка Брент се повишиха с 1,67 долара до 60,47 долара за барел, след спада с 6% в петък. Контрактите върху американския лек суров петрол (WTI) добавиха 1,21 долара към стойността си до 51,63 долара за барел след понижението от 7,7% в петък.

Американските фючърси върху златото достигнаха 1222,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още