IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо расте натискът над Марк Зукърбърг

За 4 месеца акциите на Facebook се обезцениха с 40%, акционери настояват основателят да напусне позицията председател на Борда

08:37 | 27.11.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	Oснователят на Facebook Марк Зукърбърг по време на срещата си през лятото с френския президент Еманюел Макрон (вляво). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Oснователят на Facebook Марк Зукърбърг по време на срещата си през лятото с френския президент Еманюел Макрон (вляво). Снимка: Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг е подложен на по-голям натиск, след като акциите на социалната мрежа се обезцениха с почти 40% от края на юли насам. Все повече и повече инвеститори настояват Зукърбърг да се откаже от позицията си на председател на Борда на директорите.

Акциите на социалната мрежа поевтиняха с почти 40%, откакто достигнаха рекордните си нива на 25 юли, дори след скромния отскок в понеделник. Компанията е изправена пред редица атаки, свързани с многобройните начини, по които платформата е била манипулирана, за да разпространява фалшива информация, и за недостатъчния и противоречив отговор на ръководството, за който New York Times подробно разказа в дълго разследване по-рано този месец.

Част от почти 200 млрд. долара, които бяха изтрити от пазарната капитализация, откакто бе достигнат пикът, може да бъде приписана на по-широките разпродажби на технологични акции, които от август насам страдат заради опасенията за забавянето на световния икономически растеж и заплахите на президента Тръмп за мащабна търговска война. Сривът на Facebook обаче започна доста преди това, а акциите се представят по-зле от технологичния индекс Nasdaq и големите технологични конкуренти през тази година.

Проблемът за Facebook е в намирането на изход.

Бизнес моделът на Facebook, който разчита на това все по-голям брой потребители да споделят повече информация и рекламодателите да продължават да плащат, за да достигнат до тях, започва да изглежда несигурен, тъй като доверието в мрежата се влоши. И все пак на върха на компанията главният изпълнителен директор Марк Зукърбърг (на 34 години) има толкова много собственост и контрол, че бордът и акционерите разполагат с много ограничена възможност да упражняват някакво влияние.

“Facebook загуби доверието на своите избиратели и за да си го върне, ще трябва да направи нещо значително", казва Даниел Нюман, главен анализатор в Futurum Research, който се фокусира върху цифровите технологии. “Досега техният PR бе изпразнен от съдържание и недостатъчен, а с растеж, който вече се задържа, те трябва да започнат да променят настроението веднага".

Една идея, която се дискутира, е Зукърбърг да се откаже от поста си председател на Борда, като по този начин отдели позицията на главния изпълнителен директор от председателската роля.

Това би било драматична стъпка. Бордовете на управляваните от основателите технологични компании често се ръководят от главния изпълнителен директор. В този списък влизат Джеф Безос от Amazon, Марк Беньоф от Salesforce и Рийд Хейстингс от Netflix, който също е директор във Facebook.

Но някои инвеститори казват, че е минало времето, в което Зукърбърг носеше свежест. През октомври няколко пенсионни фонда и финансовите департаменти на американските щати Роуд Айлънд, Илинойс и Пенсилвания се присъединиха към предложението на акционерите на Trillium Asset Management, призовавайки Facebook да раздели позициите.

Предложението, което ще бъде гласувано на следващата среща на акционерите на Facebook през 2019 г., посочва неправилното използване на Facebook от страна на руските власти в навечерието на американските избори, скандала с Cambridge Analytica, включващ споделяне на данни, депресия и други психични проблеми, произтичащи от използването на услугата, както и възможността рекламодателите да изключат определени малцинствени групи от това да виждат рекламите им.

Джонас Крон, старши вицепрезидент на Trillium, който притежава около 53 000 акции на Facebook, заяви пред CNBC през миналата седмица, че тези неща “показват много ясно, че е необходим независим председател на борда".

Последна актуализация: 23:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Въображаемите долари лесно се печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Ами не съм смятал колко точно съм спечелил от спекулация, понеже аз съм почнал още пред далечната 1995г сигурно числото е над 200к $ минимум за целия период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 4
Sakamano
преди 5 години
Вие колко сте спечелили досега от прогнозите си? Или сте от онези хора, които винаги знаят всичко за пазарите, ама не щат да си цaпат ръцете с прeзpяно спeкулaнтство...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Facebook е един голям балон, който има нищожни приходи в сравнение с колосална пазарна капитализация. След като отрезвяването по отношение на балона дойде винаги се търсят някакви причини я в мениджмънта, я в монетарната политика я в някоя нова регулация. Причината за срива от 40% не е Зукърбърг, а Facebook е била силно надценена преди това и спадът е просто нормализация. Дори е сега акцията пак е надценена около 2 пъти в сравнение с нивото на приходите. Реалната цена на фейсбук е между 70 и 85$.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
" изнес моделът на Facebook, който разчита на това все по-голям брой потребители да споделят повече информация и рекламодателите да продължават да плащат, за да достигнат до тях, започва да изглежда несигурен, тъй като доверието в мрежата се влоши. "Тази глупост е в top компаниите определящи високоефективната и с огромно БВП САЩ."разчита на това все повече потребители да споделят"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още