IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма беше обявен за член на Комунистическата партия в Китай

Границата между политиката и бизнеса в страната става все по-размита

12:14 | 27.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Джак Ма, съоснователят на най-високо оценената китайска компания, официално беше потвърден за член на Комунистическата партия. Новината стана ясна от държавно вестникарско издание, което посочва кои са бизнес лидерите, които помагат за развитието на страната, пише Bloomberg.

Ма, който е съосновател и председател на гиганта в електронната търговия Alibaba Group Holding, е един от стоте души, които Централният комитет на Китайската комунистическа партия ще почете като част от празник за отбелязване на 40 години от икономическата реформа в страната и нейното отваряне. Сред отличените се нареждат главният изпълнителен директор на Tencent Holdings Пони Ма, главният изпълнителен директор на Baidu Робин Ли, баскетболната звезда Яо Мин и волейболният треньор Лан Пин.

Границата между бизнеса и политиката започна все повече да се размива в Китай, след като президентът Си Дзинпин поведе кампания, за да се увери, че Комунистическата партия има водеща роля във всички аспекти на обществото. Това понякога създава търкания между интересите на хората от частния бизнес и държавата.

"Имаме все по-близки отношения между водещите интернет компании в Китай и правителството, защото правителството ги смята за един от най-ефективните начини да реализира своите политически инициативи“, коментира Марк Наткин, управляващ директор на базираната в Пекин Marbridge Consulting.

Списъкът от 100 души, които ще бъдат поздравени на 40-годишнината, ще бъде отворен за публично разглеждане до 30 ноември, пише вестник People’s Daily. Отвъд бизнес лидерите и спортните звезди, списъкът включва учени, астронавти и творци.

Ма е най-богатият човек в Китай. Нетното му състояние възлиза на 38,4 млрд. долара според Bloomberg Billionaires Index. През септември той обяви, че планира да предаде ролята си на изпълнителен председател на главния изпълнителен директор Даниел Джан през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Сега Кoрл Маpкс сигуpно се въpти в грoба...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още