IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Димитров: Всеки трябва да поиска увеличение на заплатата поне с 10%

Лидерът на КНСБ се застъпи за увеличение с поне 10% на възнагражденията, които получават работниците на пристанището във Варна

19:00 | 27.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българите трябва да разберат, че всеки трябва да отиде при работодателя си и да поиска увеличение на заплатата поне с 10%, независимо дали е член на синдикат или не.

Това обяви във Варна лидерът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА. Той се срещна с ръководството на пристанището заради стачната готовност, изразена на 22 ноември от синдикални структури в компанията.

След разговора президентът на КНСБ посочи, че въпросът за разделяне на терминалите "Варна Изток" и "Варна Запад" изобщо не стои на дневен ред и никой не трябва да говори за финансова децентрализация.

Тази позиция той ще изрази и пред министъра на транспорта.

“В същото време обаче трябва да се предприемат стъпки, за да се осигури справедливост при заплащането на работещите на двата терминала”, посъветва лидерът на КНСБ. По думите му е редно да се преразгледа начинът на формиране на възнагражденията за отделните категории работници и да се отчита натоварването на двата терминала.

Синдикалистът уточни, че с ръководството на пристанището са проведени разговори за приоритетно увеличение с поне 10% на средствата, които получават работниците на норма. Според него трябва да има и минимум 5% повишение на основните заплати.

“Това означава компанията да осигури около 2 млн. лева допълнително за разходите за персонала”, обясни Димитров.

Президентът на КНСБ каза още, че във Варна тлее напрежение и в общинската фирма "Градски транспорт". Той смята, че е „крайно време градът да има нова транспортна схема и да заработи ефективно системата за заплащане на изминат километър”.

През януари изтича Колективният трудов договор в дружеството, но преговорите по него ще започнат още сега, като искането ни ще е за 10-12% увеличение на заплатите”, коментира Димитров.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Не всеки. Само който обича да му показват сpeден пpъcт. Големият ръст на доходите приключи. Кой успял, успял. Останалите да чакат следващия цикъл.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още