IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИД: Интерконекторът между България и Гърция - с основна роля за диверсификацията

В двете страни се открояват най-ясно проблемите пред енергийната сигурност на целия балкански регион, смятат анализаторите

11:00 | 28.11.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Завършването на междусистемната газова връзка между Гърция и България ще създаде условия за диверсификация на доставките и повишаване на енергийната сигурност в района. Засилването на конкуренцията, обаче, не може да стане факт без пълната либерализация, диверсификация и интеграция на регионалните газови пазари. Това са основните изводи от анализа "Енергийната сигурност на Югоизточна Европа: ролята на газовата връзка Гърция - България", изготвен от Центъра за изследване на демокрацията. 

Югоизточна Европа продължава да бъде енергиен остров на европейския континент. Политиката на повечето страни в региона остава далеч от постигането на приоритетите на Европейския енергиен съюз, смятат авторите на анализа. Националните енергийни пазари са малки и фрагментирани и в повечето случаи зависими от Русия като външен енергиен доставчик.

Така, макар балканските държави да са енергийно най-бедните в Европа, населението им плаща едни от най-високите цени за вносни енергийни източници, което води след себе си сериозни обществени и екологични последици. На юг, ключът към по-висока енергийна сигурност на Югоизточна Европа е в България и в Гърция, а на север в Хърватия - всичките членове на ЕС и НАТО, се посочва в анализа.

За разлика от Румъния, която разполага със собствени енергийни източници, в България и в Гърция се открояват най-ясно проблемите пред енергийната сигурност на целия регион. В това отношение България играе ключова роля за разрешаване на дългосрочните регионални енергийни предизвикателства.

За да създаде условия за така необходимия прелом в регионалната енергийна сигурност, българското правителство, на първо място, трябва да доведе докрай либерализацията, диверсификацията и интеграцията на националния електроенергиен и газов пазар, смятат от Центъра за изследване на демокрацията.

През последните десетилетия България подобрява енергийната си сигурност. Според Международния индекс на рисковете пред енергийната сигурност от 2018 г., страната се нарежда на 51-во място сред 75-те най-големи енергийни потребители, като се изкачва от 73-тото си място през 2015 г. и се доближава още повече до средните стойности за страните - членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Въпреки това, остава да се преодолеят проблемите на енергийната сигурност в четири основни направления.

Доброто управление в сектора е по-скоро изключение, отколкото правило, като краткосрочните политически цели надделяват над спазването на задълженията по подписаните с Брюксел стратегически документи, а прозрачността и последователността в публичния енергиен сектор остават ниски. Енергийната бедност е широко разпространена, тъй като равнището на доходите в България е далеч под средното за ЕС, а темповете на сближаване са бавни.

Енергийната ефективност е в процес на повишаване благодарение на европейското финансиране в сектора и държавните програми за саниране на жилищните сгради, но продължава да е под средното равнище в ЕС. Диверсификацията и либерализацията на енергийните пазари напредва с изключително бавни темпове, а най-силно монополизиран е газовият пазар, което спъва ключовата роля, която ще играе природният газ в енергийния преход и снижава конкурентоспособността на българската промишленост, допълват авторите на доклада.

Почти десетилетие след газовата криза през януари 2009 г., когато Русия спря снабдяването за целия регион в средата на зимата, България не успява да покаже решаващ напредък по осигуряването на алтернативен внос при сериозно прекъсване на доставките, се посочва в анализа. При това търсенето на алтернативни газови източници и маршрути за доставка трябваше да се превърне в основен приоритет, за да може страната да намали почти стопроцентовата си нефтена и газова зависимост от Русия.

Ако не бъде постигната промяна скоро, има вероятност прекъсването на доставките от 2009 г. и 2015 г. да се повтори, монополното статукво на вътрешния пазар да се запази, а цените на вносния газ да останат сред най-високите в Централна и Източна Европа, изтъкват от Центъра за изследване на демокрацията.

Чрез интерконектора Гърция - България от края на 2020 г. в България ще се доставят 1 млрд. куб. метра газ годишно от азербайджанското газово находище Шах Дениз. Този проект е от стратегическо значение, тъй като директно ще намали зависимостта на България и региона от Русия и ще ги постави в по-добра позиция спрямо "Газпром" при предстоящо подновяване на договорите, преговорите, за което вече започнаха под натиска на Европейската комисия, се отбелязва в доклада.

Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 10 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 5 години
Чукча не читатель, чукча писатель... :lol:Ако все пак си дадеш зор да прочетеш статията, или поне това, което съм ти цитирал от нея, и ако си мръднеш двете мозъчни клетки (задължително седнал, защото едната ти служи да пазиш равновесие), ще разбереш и защо още не е станал конекторът, и защо, когато стане, цените на газа в България само ще растат, което не обяснява неясната ти, но дълбока овча привързаност към него... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
крас
преди 5 години
Защо да правят такъв интерколектор с Гърция , когато тихо и без някой да разбере го направиха с ТУРЦИЯ!!ВИЖ КАКВИ ГИ РЕДИ БОРИСОВ НА ОТКРИВАНЕТО МУ АВГУСТ МЕСЕЦ:Преди няколко години при посещение на руския президент Владимир Путин в Турция беше казано, че България ще загуби всичко. С тиха дипломация обаче останахме приятели с Турция. През цялото време го казвах и пак повтарям - с тиха дипломация ние строяхме газопроводи и компресорни станцииДА ВИДИМ ДО КАКВО ЩЕ ДОВЕДЕ "ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ" НА БОРИСОВ С ЕРДОГАН. КАКТО ВНИМАТЕЛНО СЕ ПОДЧЕРТАВА В ИЗКАВАНЕТО МУ , заплахата на Путин , че ще загубим всичко е преодоляна с тази газова връзка при която се разчита ТУРЦИЯ ДА НИ ПОДАВА ГАЗ в случай, че бъде спряна газта от Украйна!!Скоро ще стане ясно дали БОРИСОВ ще дозагроби окончателно България , или наистина ще успее да досви газ ПРЕЗ ТУРЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 5 години
Г-н ИЛИЕВ, ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА ГАЗОПРОВОДА ОТКРИТ ПРЕЗ МЕСЕЦ АВГУСТ СВЪРЗВАЩ ТУРЦИЯ С БЪЛГАРИЯ И ИЗКАЗВАНЕТО НАПРАВЕНО ТОГАВА ОТ БОРИСОВ:Преди няколко години при посещение на руския президент Владимир Путин в Турция беше казано, че България ще загуби всичко. С ТИХА ДИПЛОМАЦИЯ обаче останахме приятели с Турция. През цялото време го казвах и пак повтарям - с ТИХА ДИПЛОМАЦИЯ ние строяхме газопроводи и компресорни станцииКАКЪВ ЩЕ Е РЕЗУЛТАТА ОТ "ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ" НА БОРИСОВ С ТУРСКИТЕ МУ КОЛЕГИ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО В НАЧАЛОТО НА 2019 година когато Русия спре доставките на газ за Украйна!ПРИТЕСНИТЕЛНОТО Е, ЧЕ ГАЗПРОМ НЕ ПОЛОЖИ И ДВЕТЕ ТРЪБИ ЕДНОВРЕМЕННО , а остави втората в процес на ИЗЧАКВАНЕ!!НАКЪДЕ ЩЕ ТРЪГНЕ ВТОРАТА ТРЪБА, КОЯТО ЩЕ СНАБДЯВА С ГАЗ ЕВРОПА, зависи само и изключително от поведението на ЕРДОГАН. Ако Ердоган подаде газ на България през този новоизграден газопровод , рискува да загуби не само ВТОРАТА , НО И ТРЕТАТА И ЧЕТВЪРТА ТРЪБА на Турски поток. При подобно решение спечелил ще е Борисов и България!!Ако обаче обърне гръб на ТИХАТА БОРИСОВА ДИПЛОМАЦИЯ в името на ТУРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ то тогава ние изпадаме в апокалептичен сценарий , превръщащ ни в снежни човеци. Не знам кое ме кара да мисля, че ще се случи точно втория сценарий, на който към настоящият момент нито ПРАВИТЕЛСТВО , НИТО ОПОЗИЦИЯ имат адекватно решение.Ципрас заминава на 07.12.2018 година на посещение в Москва за да припада за РУСКА ГАЗ , а ние малчим спотайваще се и вярващи в ТИХАТА ДИПЛОМАЦИЯ на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 5 години
Ти май изобщо не си прочел статията...? Парадокс, но стана дълбока традиция в този сайт да пишат хора, които явно не мислят в кинти... А всичко се върти около кинтите, синко..."Предвид равнището на резервирания към момента капацитет и изискваната от акционерите на проектното дружество възвращаемост на капитала, исканата такса за пренос все още е прекалено висока, за да може да привлече допълнителни доставчици на газ.Ако находището Шах Дениз остане единственият източник, цената на преноса ще бъде твърде висока, в резултат на което газът от алтернативни източници може да надхвърли цената на руските доставки, още повече, че цените на "Газпром" се понижиха значително в периода 2016 - 2017 г.Договорът за доставка на газ от Шах Дениз се базира на подобна на споразумението с "Газпром" ценова формула с индексирания към нефтени деривати. И, дори, ако последното бъде предоговорено, азербайджанският газ може да бъде неконкурентен в региона, се посочва в доклада."И политиците, като тебе и компания, дет ти е нацвъкала плюсчета, само плямпат, а тези, които ще го строят и експлоатират, мислат в кинти, а сметките нещо не им излизат... Друго си е да си е "регулирано" - некой да поеме загубите или да плаща "европейски цени"... ама доходите нещо не са баш европейски... Та да не станат с тоя лелеян конектор и парното и тока х2 и х3 от сегашните недиверсифицирани, руски цени... ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
Това се говори от българските политици вече минимум от 15 години Спрете да говорите и най после го направете този интерконектор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още