IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От ДПС очакват догодина да има 3 пъти избори

Правителството генерира само нестабилност и трябва да си ходи, твърди Йордан Цонев

11:25 | 28.11.18 г. 2
<p>
	Йордан Цонев. <em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Йордан Цонев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Догодина ще има избори 3 пъти, прогнозира в ефира на bTV Йордан Цонев от ДПС. Според него предсрочният парламентарен вот е неизбежен.

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов е победа на гражданското общество, каза Цонев. По думите му обаче за ДПС тя не решава проблема, защото правителството генерира само нестабилност и трябва да си ходи.

Според него от ДПС са против депутатските заплати да бъдат замразени. „Ние смятаме, че работим, избирателите също могат да кажат, че събота и неделя нашите депутати не почиват, правят срещи, обикалят районите”, подчерта народният представител от ДПС.

Относно разчетите за догодина, по думите на Цонев най-големият недостатък на бюджета е, че не е ориентиран към икономическия цикъл. „Многото разходи в тези неформирани системи не са насочени към реформи, а към неефективни плащания“, обясни той.

За пример посочи, че всяка година се дават все повече пари за здравеопазването и всяка година пациентите и лекарите са все по-недоволни. По думите му бюджетът за здравеопазване за 20 години е нараснал 8 пъти, а 80 пъти се е увеличило недоволството от системата на здравеопазването. 

„Реформата спря през 2000 г. и оттогава нищо не се пипа. Нереформираността на системата предполага, че като изливаш повече пари, увеличаваш дефектите, а не ефектите“, каза още Йордан Цонев.

От БСП също са на мнение, че Бюджет 2019 не предполага реформи. Според социалиста Румен Гечев управляващите е трябвало да обвържат разчетите с икономическия растеж.

„Тази година те до края на септември не бяха изпълнили бюджета за 2018 г. за капиталови разходи с близо 70%. Тоест те са лишили българската икономика от капиталови средства, които те са заложили в техния бюджет. И сега правят същото през 2019 г., което е абсолютно неприемливо, тъй като за да бъде бюджетната политика обвързана с икономиката, тя трябва да отговаря на изискванията на т. нар. „фискална политика“, тоест да стимулира растежа. Нещо, което не виждаме в този бюджет“, обясни Гечев в ефира на bTV.

Той изрази възмущението си ключови финансови закони да се приемат на среднощни заседания, въпреки че в огромния процент от такива случаи (последните няколко години това е традиция в парламента) са инициирани именно от БСП и гласуванията в тъмна доба обикновено са по настояване на социалистите.

Гечев отново обвини управляващите, че предлагат ключовите законопроекти в последния възможен момент и работата по тях се „претупва“ набързо за няколко дни през комисиите, без да се стигне до работещи и ефективни решения. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 5 години
знаем Данчо, с3 ни издаде плановете Ви преди две седмици :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
pinoccio
преди 5 години
Колко държавни предприятия има в българската икономика, та другарят Гумен Речев говори с такъв плам? Капиталовите средства в бюджета следва да засягат единствено държавните предприятия, каквито отдавна няма, защото Банев ги наряза на мезе и го изяде по Ривиерата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още