IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Макрон: Франция ще бъде въглеродно неутрална до 2050 г.

Френският президент залага на възобновяемата енергия и спирането на въглищните електроцентрали

12:02 | 28.11.18 г. 1
<p>
	Президентът на Франция Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

За да се превърне във въглеродно неутрална държава до 2050 г., Франция възнамерява да ускори преминаването към възобновяема енергия, като в същото време запази своите атомни електроцентрали, съобщава Euractiv France.

Планът, който беше разкрит от френския президент Еманюел Макрон във вторник, включва сериозна и интензивна работа върху разработването на нови съоръжения, които ще използват възобновяемите енергийни източници, както и закриването на всички въглищни централи. 

В същото време Франция ще запази своите мощности от атомна електроенергия.

Основните линии от новата стратегия бяха разкрити от френския държавен глава по време на негова реч пред министрите, които събра в Елисейския дворец.

„Трябва да се откажем от изкопаемите горива”, заяви Макрон, признавайки, че до момента „е направено твърде малко” в тази насока.

Само няколко дни преди срещата COP24 в Катовице, Полша, и на фона на продължаващите протести на „жълтите жилетки” във Франция, Макрон очерта стратегия, лежаща на три основни оси.

Разработването на централи за възобновяема енергия, предимно слънчева и вятърна, ще се извърши чрез стимулиране на инвестициите. Публичното финансиране ще се повиши от 5 млрд. евро годишно на 7-8 млрд евро. Обществената подкрепа трябва да позволи на енергийния капацитет на вятърните централи да бъде утроен, а соларната енергия да се повиши петкратно до 2030 г.

За разлика от Германия, която възнамерява да прекрати използването на атомната енергия, Макрон отложи изпълнението на плана за 50-процентно редуциране на ядрената енергия от общия енергиен микс на Франция, поставяйки като приоритет затварянето на въглищните централи.

„В момента ядрената енергетика ни позволява да вървим уверено към изпълнение на целите за постигане на нисковъглеродна, евтина енергия. Не възнамерявам да закрия ядрената енергия, а само да я съкратя с 50%”, напомни Макрон по време на речта си.

Според него загърбването на ядрената енергия ще забави процеса по затварянето на въглищните централи, което ще затрудни изпълнението на плана за въглеродно неутрална енергия.

Макрон планира да затвори последната въглищна централа в страната до 2022 г., докато прекратяването на дейността на 14 ядрени централи се отлага до 2035 г.

С тези си действия френският президент вярва, че страната ще успее да постигне целите си до 2050 г. и ще отговори на изискванията и нормите, заложени в Парижкото споразумение за климатичните промени от 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 5 години
Добре си проветрява устата. Мандатът му е 5 години, а вече му остават 3 и половина. С тези протести, както е тръгнало, след следващите избори, ще има друг президент. 2050 е твърде оптимистична цел, дори за богата Франция. Точно затова и са протестите срещу политиката му в момента за климатичните промени - някой иска народът да плаща още и още за акцизи, екотакси, транспорт и подобни. Оказва се, че цените и данъците растат, а заплатите - не. Резултатите всички ги виждаме - Тръмпизъм, Брекзит, протести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още