IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Руската икономика се приспособява успешно към външните шокове

Именно това е довело до положителния растеж на руския вътрешен продукт с 1,5 на сто за първите 9 месеца на 2018 г., смята руският държавен глава

14:40 | 28.11.18 г. 14
<p>
	Руският президент Владимир Путин.<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин.Снимка: Ройтерс

Икономиката на Русия вече се е приспособила към външни шокове и създава условия за развитието на страната, заяви днес руският президент Владимир Путин на годишния инвестиционен форум "Русия зове!".

„По мое мнение стана ясно, че въпреки всякакви кризисни явления и дори изкуствено създавани трудности, руската икономика се приспособява към тези трудности, чувства се уверено, създава условия за собствено вътрешно развитие”, каза Путин. 

По думите му именно това е факторът за растеж на руския брутен вътрешен продукт с 1,5% за първите девет месеца на текущата година.

По-високи, изпреварващи темпове на растеж показва промишленото производство (плюс 3% за първите 9 месеца на годината), като обработващата промишленост е прибавила 3,2%.

Държавният глава отбеляза, че икономиката на страната като цяло се развива стабилно. Той посочи ниските нива на инфлацията и безработицата от съответно 3,5% и 4,7%.

Обемът на инвестициите в основен капитал е нараснал с 4,1% за 9-те месеца на годината, допълни той.

Според него обаче сегашният темп на растеж е недостатъчен за категорично повишаване на жизненото равнище на руснаците.

Въпреки това се вземат мерки и се разработва цяла програма за развитие, припомни Путин.

Русия си поставя за задача да достигне темпове на растеж, превишаващи световните, и да се закрепи сред петте най-големи световни икономики, подчерта той.

Президентът обеща също така, че властите ще подобрят бизнес климата в страната, като сред приоритетите е и развитието на цифровата икономика.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Achtung
преди 5 години
"Путономика за балъци - ръст 1.5%, инфлация 3.5% = минус 2% благосъстояние на *** хахахаха!"Честно, изумен съм как изчисляваш разстеж на БВП, време е да кандидатсваш за гимназия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
kons_milрегистриран на 29 Ноември 2018 г. ---------------------------добре аз само не мое разберем що секи регистриран оня ден е БИЛ и сичко ВИДЕЛ и оценки дава и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СА ПО-ЗЛЕ ..... ?!?!То и Илиян Василев е бил посланик там тва не значи, че не е най-големия русофоб ..... айде с оценките там на Козел 16 в първо гише, ше ти се отчетат .......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 3
kons_mil
преди 5 години
Посещавал съм Русия вкл. дълбоката им провинция и при всички случай са по-бедни от българите. Само, че като качество на живот, чувство за държавност и доверие между хората са на доста по-високо ниво от България.Ако например Южна Германия по десетобалната система е около 9/10, то Русия е около 5,5/10, България е 3,5/10. Но не трябва да забравяме, че руснаците много не се преработват и доста се веселят. Когато бях на футболното първенство си спомням как едни студентки след сесия се изкъпаха в един фонтан. Такива и още много други неща тушират ниските им заплати и бедността. В много отношения както е било през комунизна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
khao
преди 5 години
Еми по-бедни са, щото строят като луди инфраструктура и заводи, превъоръжават се, инвестират. ------------------хахахахахахахаха, явно си получил първата доставка от завода за самогон :):) ти приби и АББА по безумно целуване на руски *** и писане на небивалици !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
опааа
преди 5 години
С-400 са си в Крим от отдавна. Прехвърля противокорабни ракети , за да посрещне идващите му " гости" от нато! украйна не е малка, но хората там не искат война и отхвърлят водената от Потрошенко -загубенко политика. Подкрепата му сред украинците е малка, за това се активизираха той и онези с курабийките, за да го запазят на власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 5 години
ИмаХА некви парици в Кипър, ама нещо ги позагубиха :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
От което пък следва единственият мотивиран извод: руската икономика се оказа доста различна от това, което плоскоглавите "разбирачи" пишеха и говореха - това официално го признаха и сериозните хора, които разработиха цялата концепция за смазване на Русия с икономически санкции. Така, че щом в условия на такъв смазващ за всеки друг натиск докарват растеж колкото до великия и цъфтящ ЕС, дай да не ги отписваме толкова лековато, а...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Това отдолу беше за тебе. И да добавя - руснаците имат огромен ресурс, изнесен в чужбина, който не участва в отчетите на руската икономика, но си е на руснаци - не се знае как и кой го управлява, но със сигурност собствениците му имат руско гражданство, от което следва да се допусне, че най-вероятно индиректно влияе на благосъстоянието на някого в Русия. Преди да ми кажеш на кого, ще ти кажа, че и доста милиардери на запад не си държат всичките пари в държавите, където домуват и правят бизнес, но този капитал се взема предвид като фактор за икономическата среда, нали?Щото тука сички сметат пенсиите и заплатите на руснаците в долари и евро, ама те продължават да си живеят там и да ходят на почивка в чужбина и никой няма обяснение с какво - даже тамошните икономически анализатори... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 5 години
Еми по-бедни са, щото строят като луди инфраструктура и заводи, превъоръжават се, инвестират. И за това ползват !!!само!!! собствени средства!!! Нали се сещаш какво значи това? Поне знаят къде им отиват парите - ако не дойде пак некой пияндурник като Елцин, некой ден ще им се върнат, може и в пъти.А ние, като сме по-богати с 20%, какво последно построихме и купихме без кредити и чуждо финансиране? Разликата между нас и руснаците е, че ние някой ден ще трябва да връщаме купища пари, а не се знае кой ще ги изработи в богатата ни татковина - не останаха много работари тука...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
redcretin
преди 5 години
Путономика за балъци - ръст 1.5%, инфлация 3.5% = минус 2% благосъстояние на *** хахахаха!Успешно та дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още