IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатските индекси стартират на зелено преди изказването на Джером Пауъл*

Инвеститорите продължават да гледат с надежда към предстоящата среща между американския президент Доналд Тръмп и китайския му колега Си Дзинпин

17:58 | 28.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексите на Нюйоркската фондова борса започват сесията с положителни резултати, докато инвеститорите и анализаторите очакват ключовата реч на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл, съобщава CNBC. 

Една от основните теми във фокуса на пазарите е предстоящата среща на страните от Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина, в края на седмицата. Надеждите са насочени към евентуално търговско споразумение между Вашингтон и Пекин, което може да стане факт, ако разговорът между американския президент Доналд Тръмп и китайския държавен глава Си Дзинпин бъде успешен.

Очаква се по-късно днес Джером Пауъл да говори по време на среща на Икономическия клуб в Ню Йорк. Той ще засегне темата за политиката на Фед и рамката на Централната банка за наблюденето на финансовата стабилност на САЩ.

Инвеститорите очакват неговото изказване, тъй като сред тях продължават да съществуват опасения, че Фед може отново да повиши лихвените проценти по-бързо от очакваното.

Във вторник президентът Тръмп изрази своята критика към политиката на Фед и Пауъл.

Самият Тръмп номинира Пауъл за гуверньор на Централната банка преди малко повече от година. Президентът на САЩ критикува Фед няколко пъти през последните месеци, определяйки политиката на централната банка като „абсурдна”.

сащ сащ

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибавя 128 пункта към стойността си и достига ниво от 24 877,39 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отбелязва ръст от 0,24 на сто до 2688,64 пункта, докато технологичният показател Nasdaq Composite се повишава с 0,41% до 7111,89 пункта.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа се повишава до 3,07%, докато тази по 30-годишните облигации отчита ръст до 3,329 на сто.

При валутните пазари доларовият индекс, измерващ стойността на американските пари спрямо шест конкурентни валути, отново отбелязва повишение от 0,10 на сто до 97,47 пункта.

Еврото поевтинява спрямо долара с 0,12 на сто до 1,1275 долара за евро, докато британската лира прибавя 0,20% към стойността си, като се търгува при 1,2771 долара за паунд.

На петролните пазари петролът продължава да губи от стойността си заради засиленото производство в САЩ и натискът на американския президент върху Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и в частност Саудитска Арабия.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,53 долара до 59,68 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се понижава с 0,43 долара до 51,13 долара за барел.

Петролните пазари са в очакване на предстоящата среща на ОПЕК, на която ще се обсъди евентуалното съкращаване на производството с около 1 млн. барела дневно по предложение на Рияд.

Спадът на цената на суровия петрол от октомври насам засега може да се сравнява със срива от 2008 г. и е по-дълбок от този през 2014-2015 г.

Цената на златото продължава да губи от стойността си на фона на предстоящата реч на Джером Пауъл и силния долар. Ценният метал поевтинява с 0,12 на сто до 1211,90 долара за тройунция.

„Доларът остава силен и това продължава да диктува настроенията при златото. Няма да видим особена промяна на валутните пазари преди изказването на гуверньора на Фед”, смята Уорън Патерсън, анализатор към ING.

* Информацията е актуална към 17:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Mohave _
преди 5 години
Инвеститорите гледат да не се обърне колата . Обратни изкупувания , компютърни програми без инстинкт за самосъхранение , фондове харчещи парите на стадото . Този път организацията е идеална и сривът на борсите ще е една от късните прояви на кризата . За объркване на публиката , която чака борсов срив в началото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още