IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 29 ноември

09:10 | 29.11.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

ЧЕЗ не допусна Гинка Върбакова в управата си
в. Сега

Собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова не успя да влезе в управата на ЧЕЗ. Общото събрание на компанията е отказало във вторник да отстрани настоящите членове на надзорните съвети на "ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" и да назначи на тяхно място Гинка Върбакова и свързани с нея хора. Планираната промяна бе включена в дневния ред, но в крайна сметка бе отхвърлена, съобщи "Капитал". Условието Върбакова да влезе в надзора на ЧЕЗ бе "Инерком" да придобие 67 на сто от дружеството, а това все още не се е случило.

По неофициална информация цената на сделката е около 360 млн. евро, които досега не са платени. Рокадите на върха на чешкото дружество, което снабдява с ток потребителите от Западна България, включително столицата София, бяха предложени от двама от шефовете в чешката ЧЕЗ - Мартин Новак и Томаш Плескач. "Този вариант би означавал, че фирмите на госпожа Гинка Върбакова и представители на нейни фирми ще влязат в надзорния съвет и в одита на българските фирми на ЧЕЗ. Условието е преди всичко да бъде приключена сделката, тоест да бъдат преведени парите", коментира наскоро главният редактор на чешкото издание "Лидове новини" Веселин Вачков.

МС определи 22 януари 2021 г. за старт на преброяването
в. Сега

22 януари 2021 г. е стартовата дата, на която трябва да започне преброяването на населението в България. Това реши вчера МС, приемайки Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в България през 2021 г.  Самото изследване ще се проведе от 22 януари до 15 февруари 2021 г. Както и през 2011 г., то ще бъде на два етапа - първият (от 22 до 31 януари 2021 г.) ще дава възможност за попълване на електронна преброителна карта, а във втория (1-15 февруари 2021 г.) ще се извършват посещения на домакинствата, сградите и жилищата от преброители.

Интернет магазини надули цените двойно и тройно в Черния петък
в. Сега

Десетки жалби за надути цени в Черния петък са постъпили в Комисията за защита на потребителите (КЗП). Най-много са оплакванията срещу интернет магазини, които са решили да лъжат клиентите със скъпи стоки, вместо да им предоставят очакваните намаления. По-голяма част от сигналите са основателни, съобщи председателят на КЗП Димитър Маргаритов пред "България он еър" в понеделник. В комисията очакват още жалби - по повод на току-що отшумелия "Киберпонеделник", а също и заради забавени доставки или неточно изпълнени поръчки.

Маргаритов обясни, че тази година търговци са си позволявали да повишават неколкократно цената на даден артикул дори в самия Черен петък - за разлика от минали години, когато цените внезапно пораствали точно преди кампанията с намаленията. "Дори в самия петък изведнъж се обявява космическа цена, на която тази стока абсолютно никога не е била продавана, и се твърди с анонс за висок процент отстъпка, че сега вече можете да си я купите много евтино - като детска кукла, която преди кампанията струвала около 60, а в деня на промоциите се продавала с "огромно намаление" за 300 лева", даде пример шефът на КЗП.

ЕК: Свободният достъп до трудовия пазар е фундаментално право
в. 24 часа

Европейската комисия заяви по повод предложение на румънския финансов министър за ограничаване на правото на работа в страните от ЕС, че свободният достъп до трудовия пазар е фундаментално право, а Комисията винаги се е борила за създаването на по-справедлив вътрешен пазар, предаде Медиафакс. "Свободното движение на трудещите се е фундаментално право в ЕС, един от стълбовете на вътрешния пазар, предвиден в договорите, и според проучванията - правото, на което европейците се радват най-много", заяви говорителят на ЕК Кристиан Виганд, предава БТА.

Дават ваучери за 50 000 лева на малки и средни предприятия
в. 24 часа

Гръбнакът на икономиката ни са малките и средните предприятия. Те съставляват 99, 8 % от всички заводи у нас, осигуряват 75% заетост и 66 процента от добавената стойност. Затова усилията са насочени към тяхното стимулиранe. Това заяви зам.- министърът на икономиката Лъчезар Борисов в Пловдив, където откри информационен форум за подкрепа на малкия и среден бизнес. Зам.-министърът посочи, че Българската банка за развитие е един от инструментите за насърчаване на малките и средните предприятия и предлага схема за 300 млн. евро по плана "Юнкер".

Камионите без „малус“ за превишена скорост
в. Труд

Цената на задължителната застраховката “Гражданска отговорност” за камиони над 12 тона и за автобуси с над 8
места няма да нараства, ако през предходната година те са били снимани с превишена скорост по родните пътища.
Като има допълнително изискване камионът или автобусът да са регистрирани на юридическо лице. Това
предвижда наредбата на Комисията за финансов надзор за въвеждане на системата “бонус-малус”, която е пусната
за обществено обсъждане. По-висок рисков клас на фирмените камиони ще се дава, само ако с тях е причинена
катастрофа и са нанесени щети. Но ако камионът или автобусът са собственост на едноличен търговец или на
обикновен гражданин, цената на “Гражданска отговорност” ще нараства не само за причинени щети при катастрофа, а и при получаване на фиш за превишена скорост, предвижда наредбата. По същия начин цената на полицата за личните автомобили на гражданите също ще нараства и за причинени щети, и за административни нарушения като превишена скорост.

Изграждането на „Турски поток“ в Европа ще се забави поне година
в. Труд

Забавяне в изграждането на газотранспортната инфраструктура в Централна и Източна Европа ще принуди „Газпром“ да чака поне година след приключването на строителството на газопровода „Турски поток“, за да може да реализира втория етап от проекта за доставката на „синьо гориво“ в Европа. Газопроводите, съединяващи „Турски поток“ с Югоизточна Европа, ще бъдат готови не по-рано от януари 2021 г., съобщиха за Interfax Natural Gas Daily източници, близки до проекта. Докато двете отсечки на морския газопровод „Турски поток“ трябва да заработят в края на 2019 г.

Студенти обучават възрастни хора на дигитални умения и киберсигурност
в. Монитор

Студенти от професионално направление „Информатика и компютърни науки“ на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ са водачи в дигиталния свят на пилотната група за обучение по киберсигурност на 12 пенсионери от клуба в квартал „Кайсиева градина“.

Те обучават възрастните хора не само в придобиването на базови компютърни умения, но и в основните правила за безопасност в интернет. Сред важните неща, които възрастните хора ще научат са как да се предпазят от измамници и как да се свържат с децата и внуците си в чужбина, без да се страхуват от новите технологии. Ще научат още какво е спам и как да не стават жертва на лъжливи реклами.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dinko.dinev.07
преди 5 години
Какви мотиви стоят зад подобно решение?! Цената на задължителната застраховката Гражданска отговорност за камиони над 12 тона и за автобуси с над 8места няма да нараства, ако през предходната година те са били снимани с превишена скорост по родните пътища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още