IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се подобрява през ноември

Анкета сред предприемачите регистрира известно увеличение на поръчките

12:44 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

През ноември 2018 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 0,6 пункта в сравнение с октомври, което се дължи на подобрената стопанска конюнктура в промишлеността и търговията на дребно, съобщи Националният статистически институт (НСИ), като се позова на бизнес анкети.

Бизнес климат – общо

бизнес бизнес

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 1,8 пункта в резултат на подобрените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Анкетата регистрира известно увеличение на осигуреността на производството с поръчки, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца.

Основните фактори, затрудняващи бизнеса, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.

Очакванията на мениджърите са продажните цени в промишлеността те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През ноември съставният показател „бизнес климат в строителството“ се понижава с 2,2 пункта, което се дължи на по-резервираните оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията.

Мненията им относно строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са също по-неблагоприятни.

Несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша остават най-сериозните затруднения за дейността на предприятията.

По отношение на продажните цени в строителството по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 1 пункт в сравнение с октомври в резултат на подобрените очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Прогнозите им за обема на продажбите и на поръчките към доставчиците през следващите три месеца също остават благоприятни.

Конкуренцията в бранша продължава да бъде основната пречка за бизнеса, следвана от несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.

Търговците очакват продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ запазва приблизително нивото си от предходния месец. Очакванията на мениджърите за развитието на бизнеса в сектора през следващите шест месеца са по-оптимистични, като и прогнозите им за търсенето на услуги през следващите три месеца се подобряват.

Основните фактори, затрудняващи дейността на фирмите, остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се отчита засилване на неблагоприятното въздействие на първия фактор.

По отношение на продажните цени анкетата регистрира известни очаквания за увеличение през следващите три месеца, макар по-голяма част от мениджърите да предвиждат запазване на тяхното равнище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още