IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Салвини: Целите на дефицита няма да паднат под 2,2%

Ако има спестявания, няма да оставим парите непохарчени, посочи вицепремиерът

15:20 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският вицепремиер Матео Салвини заяви, че популисткото правителство не обмисля свиване на целите за дефицит за догодина под 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), което на практика представлява минимална отстъпка пред исканията на Европейския съюз.

Рим води интензивни преговори с Европейската комисия, след като тя отхвърли проектобюджета на страната с довода, че целите за дефицит от 2,4% са прекалено високи. От Брюксел също така изразиха притеснение за ефектите от изпълнението на скъпоструващите предизборни обещания на управляващите върху италианския дълг.

На въпрос дали се водят преговори за свиване на дефицита с повече от 0,2 процентни пункта Салвини отговори с категорично „не“, цитиран от Bloomberg. Лидерът на антиимиграционната партия „Лига“ посочи, че експерти работят „денонощно“, за да бъде изчислено колко пари ще бъдат необходими, за да се гарантира изпълнението на обещаните правителствени реформи, които включват намаляване на пенсионната възраст, увеличаване на социалните помощи и данъчни съкращения.

„Ако има спестявания, няма да оставим парите непохарчени, ще ги инвестираме за други разходи“, посочи Салвини, който изрази надежда, че пенсионната реформа ще започне през февруари.

Притесненията на инвеститорите бяха подновени отново в четвъртък сутринта, след като на търг търсенето на 5-годишните италиански облигации спадна до най-ниското си ниво от юни насам.

По-рано тази седмица икономическият съветник на Салвини даде сходни сигнали за свиването на дефицита. Той посочи, че разглежданото намаление ще е с между 0,1 и 0,2 процентни пункта. Според Армандо Сири понижението на дефицита може да стигне до 2,2-2,3 процента от БВП.

Не е ясно дали подобно минимално понижение ще удовлетвори Европейския съюз, откъдето настояват недостигът в бюджета да не надвишава 2%. Ако не бъде постигнато споразумение Брюксел заплашва Италия със започването на наказателна процедура, която в крайна сметка може да доведе и до налагането на глоби за десетки милиарди.

Преговорите около бюджета изостриха напрежението вътре в управляващата коалиция, като някои от министрите настояват за повече отстъпки пред Брюксел. Финансовият министър Джовани Триа заяви в сряда, че правителството трябва да вземе предвид „страховете на нашите европейски партньори“ и притесненията на инвеститорите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още