IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Делчев: Успешната битка с контрабандните горива ще увеличи държавните приходи

Земеделието е един от основните канали, през които минават нелегалните горива, смята изпълнителният директор на БПГА

20:30 | 29.11.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Прекъсването на нелегалните потоци на контрабандни горива в страната ще увеличи държавните приходи, смята изпълнителният директор на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев по време на събеседване с представители на медиите в Стара Загора. 

Делчев подробно обясни основните принципи, застъпени в приетия Закон за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход (ЗАРИДСНПНП), който се очаква да влезе в сила на 29.01.2019 г.

Според директора на БПГА новите регулации ще помогнат на българския пазар да се изчисти от търговците на контрабандни горива, които успяват да пренасочат към себе си около 1 млрд лв годишно под формата на неплатени такси и данъци.

„Сивият сектор уврежда държавния бюджет”, подчерта Делчев, визирайки масовата практика за предоставяне на контрабандни горива чрез подвижни бензиностанции без фискални устройства.

По неговите думи земеделието се явява един от основните каланли за контрабандни горива, тъй като представителите на този сектор се ползват със „специален статут” пред държавата по отношение на регулациите за горива.

Според Делчев новият закон ще доведе до своеобразен баланс при пазара на горивата и ще внесе необходимата отчетност и последователност по веригата на доставки.

По време на срещата юристът на БПГА Светослав Бенчев подчерта, че данъчните складове гарантират конкуренцията и заплащането на данъците към държавата от страна на дружествата.

„Горивата се движат между държавите посредством електронни акцизни документим контролирани от съответните местни митнически служби”, поясни той, като добави: „В България има 121 данъчни склада, като 23 от тях принадлежат на представители на БПГА”.

В тази връзка „Лукойл” използва едва една трета от своите складове за продажба на горива, заяви Бенчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още