IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Кючуков: Няма победител в конфликта между Русия и Украйна

Нов военен конфликт ще доведе до много жертви, до ангажирането на НАТО и едва ли би се постигнала военна победа, смята Кючуков

22:26 | 29.11.18 г. 15
Любомир Кючуков: Няма победител в конфликта между Русия и Украйна

Диалогът е главният инструмент за преодоляване на противоречията между Русия и Украйна, коментира Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Случилото се между Русия и Украйна не носи изненада и вероятно не е последният случай на подобно напрежение. Основният проблем не е решение. Липсва диалог. - а той е главният инструмент за преодоляване на противоречията. Вече има ясно проследима тенденция, че винаги преди евентуални срещи между американския и руския президент напрежението в Украйна ескалира. Това е по-скоро натиск върху Тръмп. В момента той е подозиран и атакуван, че се опитва да подобри руско-американските отношения, защото Русия е спомогнала за неговото избиране. И в Русия, и в определени страни от Европа вече се чувства умора от конфронтацията. Вътрешното положение в Украйна е другият проблем".

Вариантът победа в конфликта между Русия и Украйна би следвало да се изключи, отбеляза Любомир Кючуков. "Нов военен конфликт ще доведе до много жертви, до ангажирането на НАТО и едва ли би се постигнала военна победа. Едностранни отстъпки от страна на Русия под натиска на санкциите също изглеждат неработещи като вариант. Вариантът запазване на статуквото или замразяването му също не функционира, а носи напрежение с относително нисък интензитет и определени момента на ескалация", допълни той.

Русия ще понесе отговорност за всичко, така че тя едва ли печели от поддържането на подобни конфликти в дългосрочен план, счита гостът. "И Русия, и Украйна губят от погледа си важен компонент. Русия марганилизира своя външнополитически ресурс на територията на бившите съветски републики. САЩ и НАТО предложиха политическа подкрепа на Украйна. Призивът беше за въздържане от конфликти, предложението беше за посредничество", посочва той.

"Брекзит все повече и повече ще бъде заместван от друго понятие. Става дума за криза - достатъчно дългосрочна и всеобхватна, за която не е ясно какво решение би могло да се намери. Всичките варианти – гласуване, негласуване, удължаване на срока или дори референдум, минават през парламента, а там трудно може да се постигне съгласие на този етап по който и да е от тези въпроси. Вариантът Брекзит без споразумение все пак предполага някаква степен на споразумяване между ЕС и Великобритания в зависимост от това, какви мерки би взела тя. На ниво общество случващото се с Брекзит резонира доста силно в политическите нагласи. В Европа има силно националистическа вълна, която ще обърне балансите в следващия ЕП през май догодина".

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 15
khao
преди 5 години
нито с глад, нито с гладомор може да ги уплашите... те са свикнали да живеят в мизерия заради вас, та от сега на сетне няма кво по лошо да им се случи, само добро ги чака
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 6
markov
преди 5 години
Това с обръщането на посоката вече са го играли веднъж. Преди много години имаше една оранжева революция , москалите вън и т.н. ......и кат погладуваха демократично на поредните избори взеха че си избраха проруски президент ....та очаквам поредната серия тук след някоя година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 6
markov
преди 5 години
Не го знам тоя какъв експерт е и по какво , ама много глупости е изговорил.От конфликтите губи най-вече Украйна , и в икономически и в политически план. Народът полека лека се обезверява че посоката взета след майдана е правилно решение. Не бих се учудил ако след още 4-5 подобни мизерни години , пак да обърнат посоката към Русия на поредните избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 17
khao
преди 5 години
да бе, няма ... Украинците ако си извойюват свободата от руско робство дали няма да спечелят от конфликта макар и с жертви ... всеки народ е давал жертви за свободата си, не виждам що украинците да са изключение !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
Ставаше дума за регистрационни табели (номерата) на ТИР-овете!И нашенците да не мислят, че като са ЦЕ ЕВРОПА, някой ще ги бръсне там за слива!Полша каза - дори и там да е хаос и анархия, щом Украйна е русофобска, на нас ни е изгодно,.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 16
ABBA
преди 5 години
Любомир Кючуков: Няма победител в конфликта между Русия и Украйна Има, нацистите в украйна.Смъкват табели на руски ТИР-ове, конфискуват всичко, което не се охранява с руско огнестрелно оръжие, дори скачат и на банки!Оооооо светотатство, мръсни номера срещу банки с цел разграбване и фалит!Алоооооооус, Ротшилд, Рокфелер, Варбург, Лазар и всяко моисейскао сборище?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още